Росія втрачає важелі впливу на Білорусь — Тишкевич

Росія втрачає важелі впливу на Білорусь — Тишкевич

Білорусь на сьогодні зменшила залежність від Росії. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив експерт "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич.
 
"Сьогодні ситуація в Білорусі, порівняно навіть з 2013 роком, для незалежності Білорусі набагато краща. Білорусь успішно рефінансувала державний борг і якщо раніше Росія контролювала близько 80% зовнішнього боргу Білорусі, то на сьогодні разом з Євразійським фондом розвитку та стабілізації — не більше, ніж 50%. По-друге, в Білорусь активно приходить Китай з державними грошима. Третє, Білорусь нехай дуже повільно, але починає виходити на нові ринки. Четверте, це стара історія з атомною електростанцією. Після запуску АЕС Білорусь майже одразу буде закуповувати на 4-5 млрд кубометрів газу менше, ніж сьогодні. Щоб ви розуміли масштаби, на всю електрогенерацію Білорусі витрачається біля 11 млрд кубометрів газу", — зазначив Ігар Тишкевич.
 
За його словами, білоруська влада так і не пустила російські інвестиції в ключові галузі економіки країни. 
 
"На сьогодні сумарні накопичені російські інвестиції в білоруській економіці оцінюються від 3 до 4 млрд дол, але якщо рахувати з офшорними юрисдикціями — біля 9 млрд дол. З них 8 млрд — газотранспортна система, просто труба і все. Це означає, що росіян немає в автопромі, за виключенням невеликого пакету акцій в Мозирьському НПЗ росіян немає в нафтопереробці. Росіян немає в машинобудуванні, хімії і видобутку калійних солей. Відповідно, Росія втрачає важелі впливу на Білорусь", — підкреслив експерт. 
 
Нагадаємо, наприкінці 2018 року різко загострилися відносини Росії та Білорусі. 3 грудня минулого року відбувся візит прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, в ході якого він відкрито говорив, що Росія наполягає на створенні Союзної держави і виступив з конкретними пропозиціями щодо поглибленої інтеграції Білорусі. Йшлося про створення єдиного емісійного центру, єдиної митної служби, суду, впровадження єдиної валюти – російського рубля. Лукашенко на закиди Москви не стримувався у висловлюваннях, називаючи дії РФ "спробою інкорпорувати Білорусь".
 
Слухати повну версію.