Протести в Греції: поранено 25 поліцейських

Протести в Греції: поранено 25 поліцейських

Протести в Афінах проти угоди з Македонією про перейменування колишньої Югославської Республіки Македонії відбуваються з сутичками і арештами, 25 поліцейських потрапили в госпіталь.

Про це повідомляє Ekathimerini.

За словами офіцера поліцейського штабу Афін Демосфена Пакоса, більшість з 25 поранених міліціонерів, яких доставили у військовий госпіталь, були поранені під час нападу на сходи біля могили Невідомого солдата, що веде до будівлі парламенту. Поліцейські мають опіки від запальних бомб, у багатьох побиті кінцівки, у них кидали каміння, димові шашки, фарбу і коктейлі Молотова.

Окрім поліцейських, четверо осіб були госпіталізовані через проблеми із диханням після розпилення газу. Також протестувальники побили фотографа і відібрали його обладнання. Інші фотографи також отримали травми, але відмовилися від госпіталізації.

За даними поліції, у протестах взяли участь 60 тисяч осіб, до столиці приїхали понад 600 автобусів, переважно Аттики та Криту.

Нагадаємо, протестувальники вимагають проведення референдуму щодо угоди про перейменування колишньої Югославської Республіки Македонії, адже не згодні з ратифікацією угоди Греції з Македонією щодо зміни її назви. Македонські парламентарі 11 січня схвалили внесення поправок до конституції, якими передбачено зміну назви країни з Республіка Македонія на Республіка Північна Македонія.

Читайте також — Експертка прокоментувала перспективи Македонії після ратифікації угоди про зміну назви країни

Нагадаємо, з 2005 року Греція блокує вступ Республіки Північна Македонія в НАТО і Євросоюз, оскільки не хоче, щоб сусідня країна носила назву грецького регіону — Македонія. Греки вважають, що назва "Македонія" належить одній з їх північних провінцій, де народився Олександр Македонський, а сусідня країна нібито просто запозичила назву для своєї країни. Тепер, після перейменування Македонії, грецький парламент має затвердити договір про нову назву сусідньої країни як Республіки Північна Македонія.

Фото Ekathimerini