Питання субсидій не мало б бути політичним рішенням ─ думка експертів

Питання субсидій не мало б бути політичним рішенням ─ думка експертів

Голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус та виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" прокоментували перенесення терміну виплат субсидій у грошовій формі з жовтня на березень.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Термін виплат субсидій перенесли з жовтня на березень, оскільки у нас в кінці березня будуть вибори. Навіть сам міністр соціальної політики Андрій Рева говорить, що це політичне рішення. Якщо говорити про правильні реформи, по питання субсидій не мало б бути політичним рішенням, а економічним, соціальним та прорахованим рішенням. Тому це не дуже добре, коли воно так співпадає, оскільки основна ціль полягає не в тому, щоб зробити ефективну систему субсидій, а щоб зробити її у певний час і щоб це мало певний політичний ефект", ─ зазначив Андрій Герус.

Він додав, що "у новому режимі 4 мільйони домогосподарств отримають по півтори тисячі гривень. Хто має банківські рахунки, отримає їх на ці рахунки, а хто їх не має ─ отримають готівкою".

На цю тему: Що варто знати про новий готівковий механізм монетизації субсидій, який діятиме з березня ─ коментар Левицького

Святослав Павлюк зауважив, що найбільше застереження цього способу видачі субсидій полягає в тому, що спосіб управління цими виплатами є неймовірно громіздким.

"Проект цього механізму був оприлюднений у листопаді минулого року, і він був фактично поганим механізмом, оскільки до нього було багато зауважень. Але він був прийнятий практично  у незміненому вигляді. Найбільше застереження цього способу видачі субсидій полягає в тому, що спосіб управління цими виплатами є неймовірно громіздким, і це просто марнотратство часу", ─ сказав Павлюк.

Читайте також — Монетизація субсидій має свої переваги, проте субсидіантам буде важко зекономити — фахівець з соціальних питань

Нагадаємо, 8 листопада уряд схвалив рішення про запровадження в Україні монетизації субсидій з 1 січня 2019 року.
Як повідомлялося, уряд вирішив монетизувати субсидії вже в березні. Раніше в уряді зазначали, що планують завершити процес монетизації субсидій до жовтня 2019 року.
З березня держава переховуватиме гроші на індивідуальний рахунок в Ощадбанку або Укрпоштою тим, хто претендує на отримання державною допомоги на оплату комунальних послуг. У березні частина українців замість субсидій отримає гроші на оплату  послуг.

Прослухати повну версію.