Президентський декрет не передбачає безконтрольного продажу зброї в Бразилії ─ кандидат політичних наук

Президентський декрет не передбачає безконтрольного продажу зброї в Бразилії ─ кандидат політичних наук

Президентський декрет не передбачає безконтрольно продажу зброї в Бразилії, переконана доцент Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат політичних наук Наталя Весела. В ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" вона прокоментувала запровадження президентом Бразилії Жаіром Болсонару спрощеного доступу до купівлі зброї.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Обрання Болсонару президентом є цілком логічним звершенням кількох етапів розвитку Бразилії. Бразилія пройшла 90-ті роки під знаком неоліберальних реформ, бурхливого економічного зростання та розвитку інтеграційних проектів. 2000-ні роки також позначені економічним зростанням, яке тривало до 2013 року, і, зрештою, це економічне пробуксовування уможливило появу такого ультраправого кандидата, як Жаір Болсонару. Бразильці шукали кандидатуру, яка може запропонувати новий проект розвитку країни. Очевидно, вони вбачають в Болсонару такого кандидата, тому і довірили йому стати президентом", ─ зазначила Наталя Весела.

Кандидат політичних наук зауважила, що президентський декрет, підписаний Болсонару, вносить правки до закону про ліцензування права володіння зброєю.

"Наскільки я розумію, мораторію на продаж зброї не було. За великим рахунком, президентський декрет, підписаний Болсонару, вносить правки до закону про ліцензування права володіння зброєю. Новації, які вносить цей декрет, стосуються терміну ліцензії (термін ліцензії продовжено з 5 років до 10 років), а також тепер потенційний покупець зброї не повинен аргументувати федеральній поліції потребу на володіння зброєю", ─ сказала вона.

Наталя Весела додала, що президентський декрет не передбачає безконтрольного продажу зброї в Бразилії.

"У Бразилії є сувора заборона на застосування вогнепальної зброї легальними власниками на вулиці. Її можна використовувати вдома для самозахисту та на підприємствах чи бізнес-об’єктах. Президентський декрет не передбачає безконтрольного продажу зброї. До того ж, її неправомірне використання залишатиметься кримінальним злочином", ─ пояснила Весела.

Вона також додала, що зростання кількості легальних власників зброї генеруватиме більшу кість ситуацій, коли ця зброя може бути застосована.

"З іншого боку, зростання кількості легальних власників зброї генеруватиме більшу кість ситуацій, коли ця зброя може бути застосована. Вже говорять, що за останні 5 років кількість легальних власників зброї зросла вдвічі і становить 330 тисяч осіб. Я дуже сумніваюсь в тому, що ці правки до закону про володіння зброєю, якось зупинять насильство", ─ прокоментувала експерт.

Наталя Весела зауважила, що "Болсонару, не зважаючи на свої негативні риси, зарекомендував себе як послідовний політик, оскільки він виконує свої передвиборчі обіцянки".

Нагадаємо, президент Бразилії Жаір Болсонару, який приступив до виконання обов’язків президента 1 січня 2019 року, запроваджує спрощений доступ до купівлі зброї.

Як повідомлялося, Бразилія є світовим лідером за кількістю убивств. Торік там загинуло близько 64 тисяч осіб.

Прослухати повну версію.