Координатор водних програм розповіла, наскільки безпечною є вода, яку п'ють українці

Координатор водних програм розповіла, наскільки безпечною є вода, яку п'ють українці

Координатор водних програм Всеукраїнської екологічної громадської організації "Мама─86" Ганна Цвєткова в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" розповіла, наскільки безпечною є вода, яку п'ють українці.

Ведучі:

Марина Кулікова, Оксана Маловічко

Наскільки безпечною є вода, яку п'ють українці

Централізована вода, яка подається водогоном більш-менш перевіряється, тобто вона під контролем. Але є питання до надійності цього контролю. Ми знаємо, що є сезонні проблеми з такою водою, оскільки головним джерелом є поверхневі води, і від стану вихідної води, яка використовується для підготовки питної, залежить і якість питної води. До того ж, у нас старі трубогони. Тому я як споживач очищую воду фільтрами.

Чи може людина самотужки визначити якість води

Якість води можна визначити і за станом посуду, в якому кип'ятять воду, і за слідами, які залишаються після миття. Також якість води можна відчути смаковими рецепторами. Але аби дізнатися точно, потрібно віддати воду на аналіз в лабораторію.

Що шкідливого може бути у воді

Залишковий хлор, який може бути результатом технічної обробки вихідної води. Також може бути алюміній. У колодязях, наприклад, можуть бути мікробіологічні елементи. Крім того, для жителів сільської місцевості небезпечним є показник нітратів.

Чи можна пити воду з-під крану, якщо користуєшся фільтром

Всі ці технології передбачені для покращення води, для зняття певних проблем, які виникають на крані споживача. Як правило, це пов'язано зі станом розподільчої мережі і з тими проблемами, які не вдається вирішити при підготовці води водогоном. Найпростішою технологією очищення води є її кип'ятіння. Загалом, я б не рекомендувала пити воду з-під крану.

Прослухати повну версію.