На Львівщині руйнується один з найбільших замків України

На Львівщині руйнується один з найбільших замків України

/images/ckeditor/files/%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA2.jpg

У Старому селі, що у Пустомитівському районі, через погоду та аварійний стан щодня обвалюються елементи стін замку.

Старосільський замок – найбільший на Львівщині і один із двох, що перебувають у концесії, а це механізм за яким державне майно в свій час передали в тимчасове довгострокове користування приватній особі. У приватні руки замок передали 2010-го року щоб вивести з аварійного стану. Пізніше підприємець Михайло Риба, який і підписував угоду заявив, що через кризу не має коштів на задумане відновлення замку.

Як розповідає секретар сільської ради та історик Василь Кузик, руйнують замкові мури декілька факторів — будівля замка за останні роки руйнується через природні умови а також те, що не проводиться ніяких робіт по його відновленню.

"Все йде до остаточного зруйнування замку. Тепер небезпечно водити сюди туристичні групи", — каже Кузик.

У концесію замок надавали у 2010-му на 50 років. За угодою Львівська ОДА передала замок в користування приватному підприємцеві Михайлу Рибі. За його словами, він не може через фінансові труднощі робити ремонт будівлі.
"Коли ми брали було одне, а зараз інше. Тому ми чесно кажемо — ми не можемо це тягнути і кажемо людям — візьміть, може хтось хоче, перепишіть на них. Ми листи надсилали, але чомусь відповіді немає", — додає концесіонер.

Директор обласного департаменту архітектури та містобудування Оксана Ткачук має свою точку зору з приводу того, що відбувається із архітектурною пам'яткою.

"Ми неодноразово кликали Рибу на зустріч, але він жодного разу не з’явився на зустріч, нині документи з тимчасового користування розглядають в юридичних структурах, тому договір розриватимуть у судовому порядку. Сам концесіонер звернувся з листом про те, що він просить розірвати договір, але є невиконані умови і просто так розірвати його без якоїсь фінансової компенсації не можливо, адже пам'ятка зруйнувалась", — каже Ткачук.

Тож Василь Кузик закликав побільше знімати та фотографувати замок, тому що вже завтра його не можна буде побачити в такому стані, яким він є на сьогоднішній день.