Що варто знати про новий готівковий механізм монетизації субсидій, який діятиме з березня ─ коментар Левицького

 Що варто знати про новий готівковий механізм монетизації субсидій, який діятиме з березня ─ коментар Левицького

Директор департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький розповів про  готівковий механізм монетизації субсидій, який діятиме з березня. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він зауважив, що гроші тепер перераховуватимуть людям, які отримують субсидію, і, таким чином, зобов'язання на оплату послуг повністю лягає на споживачів.


Ведуча:
Тамара Гусейнова

Чому Уряд вирішив монетизувати субсидії вже у березні

Це пов'язано, швидше за  все, з соціальними факторами. Новий механізм, який запровадили з 1 січня, надання субсидій у грошовій формі, викликав шквал критики та несприйняття, тобто негативу. Він надзвичайно складний, його організація викликає дуже багато питань. Крім того, він ускладнює роботу підприємств-надавачів послуг. Цілий додатковий цикл нарахувань та перерахунків запроваджують через Ощадбанк.

Таким чином, по-перше, чиновники фактично намагаються контролювати кожен крок реалізації цього механізму. По-друге, насправді це не готівкові субсидії. Грошей немає. Вони можуть з'явитись лише після завершення опалювального періоду. Тому говорити, що уряд механізм прискорює, то це не так. Насправді це зовсім новий механізм. Він буде існувати паралельно,  тому що для тих, хто вперше звертається за субсидією, механізм, який набрав чинності з 1 січня, так і працює. Про конкретні аспекти нового механізму говорити зарано, оскільки постанови немає, але з 1 березня він запрацює. Він полягає в тому,  що просто гроші перерахують людям, які отримують субсидію. Люди отримають гроші, зобов'язання на оплату послуг повністю лягає на них.

Читайте також — Монетизація субсидій має свої переваги, проте субсидіантам буде важко зекономити — фахівець з соціальних питань

Чому існуватиме два механізми паралельно

Я думаю, що міністерство хоче їх оцінити. Крім того, новий механізм містить низку ризиків, які наперед важко спрогнозувати. Цей механізм, який працює з 1 січня, очевидно є неефективним, оскільки є дуже громіздким. Якщо правильно відпрацювати ризики, які є у готівковому механізмі, вже буде чудово. Перше ─ зобов'язання перекладаються на споживачів, які відповідають за оплату. Ризики є, що не всі оплатять. Тут мають бути механізми протидії цьому.

На цю тему: Що потрібно знати про нові правила нарахування субсидій ─ роз'яснення Мінсоцполітики


Які можуть бути механізми боротьби з несплатою за послуги

По-перше, якщо людина не оплатила послуги, субсидія припиняється і надалі надається тільки після погашення заборгованості. Якщо хтось не сплатив послуги, після погашення заборгованості, йому буде надаватися субсидія не у грошовій формі, тобто він не буде отримувати гроші, а за нього буде платити держава. По-друге, має з'явитися ефективна пеня.

На цю тему— Монетизація субсидій має спонукати людей економити — експерт

Нагадаємо, 8 листопада уряд схвалив рішення про запровадження в Україні монетизації субсидій з 1 січня 2019 року.

Як повідомлялося, уряд вирішив монетизувати субсидії вже в березні. Раніше в уряді зазначали, що планують завершити процес монетизації субсидій до жовтня 2019 року.
З березня держава переховуватиме гроші на індивідуальний рахунок в Ощадбанку або Укрпоштою тим, хто претендує на отримання державною допомоги на оплату комунальних послуг. У березні частина українців замість субсидій отримає гроші на оплату  послуг.

Прослухати повну версію розмови.