Зміни в оцінюванні профілювання громадян: коментар Державної служби зайнятості

  Зміни в оцінюванні профілювання громадян: коментар Державної служби зайнятості

Начальник управління організації надання соціальних послуг Державної служби зайнятості Любов Бершадська в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментувала, які зміни відбулись в оцінюванні профілювання громадян.


Ведуча:
Тамара Гусейнова

 

"Такий метод, як оцінювання профілювання громадян з'явився у минулому році. Але раніше ми це робили лише для зареєстрованих безробітних. Наразі потенціал до праці ми будемо оцінювати і для тих, хто шукає роботу; тієї людини, яка може бути зайнята, але шукає іншу роботу; яка працює, але хоче змінити місце роботи",  ─ зазначила Бершадська.

Вона зауважила, що наразі профілювання розділено на дві частини: первинне профілювання та поглиблене профілювання.

"Первинне профілювання проводиться для тих людей, хто тільки звернувся, і вони або працюють, або шукають роботу. Це анкета, яка містить певну кількість питань щодо  потенціалу пошуку роботу, як людина шукає роботу, які в неї здібності. Поглиблене профілювання розраховане на зареєстрованих безробітних. Після подання відповідних документів приймається рішення щодо надання статусу безробітного, і протягом 10 днів проводиться поглиблене профілювання. Це також анкета, але з більшим переліком питань, і визначається мотивація до праці. Ця анкета буде в електронному вигляді. Потім фахівець ставить питання, клієнт на них відповідає. Коли опитування закінчується, ми визначаємо, який це рівень і який це потенціал",  ─  пояснила Бершадська.

Таким чином, вона наголосила, що "зміни полякають в тому, що ми розширюємо коло людей, з якими ми проводимо первинне профілювання".  

Нагадаємо, в Україні у 2019 році запроваджують нові правила реєстрації безробітних, а також збільшується розмір допомоги безробітним. Тепер у зареєстрованих безробітних оцінюватимуть  мотивацію, а допомагатимуть з працевлаштуванням кар'єрні радники. Відповідну постанову Кабінет Міністрів ухвалив у вересні минулого року.


Прослухати
повну версію розмови.