Суспільне відмовилося від аналогових частот регіональних телеканалів

Суспільне відмовилося від аналогових частот регіональних телеканалів

17 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала 21 ліцензію на ефірне аналогове мовлення 15 філій Національної суспільної телерадіокомпанії України за заявою НСТУ.

Про це повідомляє прес-служба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

"Це вже другий етап процесу відмови ПАТ "НСТУ" від використання аналогового стандарту телевізійного мовлення, і він стосується місцевих філій ліцензіата, що поширювали свої програми у  Вінницькій, Дніпровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях", — йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, на попередньому засіданні Національна рада вже задовольнила заяву Суспільного щодо переоформлення ліцензії у зв’язку з вилученням 259 каналів аналогового мовлення.

Під час розгляду цього питання член Національної ради Сергій Костинський запропонував залишити аналогове телевізійне мовлення Суспільного мовника на територіях, що межують із Російською Федерацією, де триває ООС, та окремих населених пунктах Херсонської області поблизу з окупованим Кримом.

За словами керівника департаменту з розвитку мереж ПАТ "НСТУ" Дмитра Грузинського, регіональні філії, які мали ліцензії на аналогове мовлення і які не межують з країною-агресором, мають хороше цифрове покриття, також вони доступні для перегляду у кабельних мережах. Крім того, він повідомив, що за рахунок вимкнення аналогових передавачів стає можливим збільшення мовлення в багатоканальній мережі і забезпечення аналоговим та цифровим мовленням територій на прикордонні з Російською Федерацією і на території з особливим режимом мовлення.

Нагадаємо, Національна суспільна телерадіокомпанія України переоформила ліцензію на мовлення телеканалу UA: ПЕРШИЙ з виключенням із цієї ліцензії аналогового мовлення в більшості регіонів.

Цифровий стандарт забезпечує високу технічну якість програм та економію енергоресурсів; також розширюються можливості використання радіочастотного ресурсу, оскільки в одній частотній смузі можна передати не одну аналогову, а вісім цифрових програм високої якості.