Рада схвалила закон про перехід релігійних громад до ПЦУ

Рада схвалила закон про перехід релігійних громад до ПЦУ

Депутати парламенту ухвалили закон, який визначає в який спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам.

За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів, повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради.

"Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи", — зазначено на сайті Ради.

Згідно з законом, релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Членство у релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом.

Як повідомляється, держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної організації. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами.

Частина громади, незгідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).

Законом також забороняється вчиняти будь-які дії щодо відчуження майна релігійної організації, зокрема його продаж, обмін, застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача у власність та управління інших осіб, до завершення процедури зміни підлеглості у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним об’єднанням до завершення процедури зміни такої підлеглості.

Читайте також — Канонічна територія ПЦУ поширюється й на окуповані території — Козловський

Нагадаємо, 6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій передав Митрополиту Київському та Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію Томос про автокефалію Православної церкви України.

5 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію для Української православної церкви.

Як повідомлялося, 15 грудня на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Єпіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви.

На фото — Свято-Миколаївська церква в селі Доброгорща, що на Хмельниччині. Минулого року парафіяни церкви Московського патріархату перейшли до Православної церкви України.