Що загрожує Росії за невиконання Женевської конвенції щодо моряків — коментує правозахисниця

Що загрожує Росії за невиконання  Женевської конвенції щодо моряків — коментує правозахисниця

Росію можна притягнути до відповідальності за порушення Женевської конвенції щодо військовополонених в міжнародних судах.  Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомила експерт з міжнародного права, правозахисниця Євгенія Андріюк.
 
"Можна визнати Росію державою, яка порушує конвенцію, це робиться з ініціативи різних країн. Також є можливість подання позовів в міжнародні суди і в цілому визнання механізму того, що Росія наносить шкоду тим, що не виконує конвенцію і міжнародні судові інстанції можуть змусити її виплачувати шкоду, якої вона заподіяла. Але зрозуміло, що всі ці інструменти можна використовувати більше в політичній площині і на даний момент всі порушення накопичуються", — зазначила правозахисниця.
 
Зазначимо, 15 січня Перший заступник голови Верховної ради Ірина Геращенко закликала поставити на розгляд сесії у четвер, 17 січня, сім законопроектів про статус військовополонених.
 
Нагадаємо, 16 січня Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт для 4 полонених українських моряків, відповідно всі 24 захоплених Росією моряка залишаться в СІЗО.  
 
Як повідомлялося, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч.Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".
 
Слухати повну версію.