Сьогодні в Україні вшановують пам'ять кіборгів

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять кіборгів

16 січня Україна з ініціативи самих кіборгів в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту — військовослужбовців, добровольців, медиків і волонтерів, які спільними зусиллями утримували оборону на території цього об’єкту інфраструктури на північному заході Донецька.

Поблизу пам’ятника "Ніхто, крім нас" зібралися військові дев’яностого добровольчого батальйону. У січні 2014-го року вони обороняли Донецьке летовище.  

За словами кіборга Віктора Черниша, деякі військові ще й досі знаходяться під завалами летовища.

Колишній оборонець летовища Олег Волощук розповідає, що два роки був в АТО.


"Спочатку пойшов Піски, Донецький аеропорт, Водянку, Опитне. На другий рік — Зайцеве, Авдіївку. На промзоні був поранений, у мене весь правий бік вирваний, гарно дісталося. Я не жалкую про це, на мою думку, всі хлопці, хто пройшли це, жоден не пожалкував. Єдине, що хотілося б повенрути здоров'я і наших побратимів", — каже він.

Військові з позивними "Камиш", "Валідол", "Сват", "Німий" та "Єгер" після повернення додому стали кумами. Сьогодні чоловіки зустрілися, аби згадати військових товаришів, що загинули.

Нагадаємо, бої за Донецький аеропорт між українськими військовиками та проросійськими бандформуваннями й російськими військами розпочалися навесні 2014 року. Протистоянння за летовище тривали 242 дні. Українські армійці обороняли аеропорт і тоді, коли вже майже впала диспетчерська вежа, де були їхні позиції.

В останні дні протистоянь з 19 до 20 січня загинуло 58 бійців. Загалом загиблих, за даними Міністерства оборони, понад 200. Рішення відводити українські сили ухвалили 21 січня, коли і старий, і новий термінали Донецького міжнародного аеропорту імені Прокофьєва були повністю зруйновані.

На фото Колишній — оборонець летовища Олег Волощук