Мартинов: однією з причин шатдауну в США є підготовка до президентських виборів у 2020 році

Мартинов: однією з причин шатдауну в США є підготовка до президентських виборів у 2020 році

Загострення суперечностей між президентом США і Конгресом, яке призвело до шатдауна, частково спричинене підготовкою до президентських виборів у 2020 році. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив доктор історичних наук Андрій Мартинов.
 
"У 2020 році розпочинається президентська виборча кампанія в США, тому цей рік є вирішальним для Трампа стосовно того, чи йде він на переобрання, чи не йде. Йому важливо показати виборцям, що він готовий виконувати свої попередні обіцянки, однією з яких якраз і була побудова цієї прикордонної стіни з Мексикою. З іншого боку, ми пам'ятаємо, що в листопаді 2018-го демократи отримали більшість в Нижній палаті Конгресу США і також зацікавлені в тому, щоб показати виборцям, що вони здатні приборкати Трампа. Тому тут ставки досить високі, але американські політики чудово розуміють, що довгий параліч державної машини не додає балів ні демократам, ні республіканцям", — вважає Андрій Мартинов.
 
Нагадаємо, з 22 грудня в США триває так званий "шатдаун" — часткове припинення роботи урядових організацій. Уряд позбавлений фінансування через те, що Сенат відмовляється схвалити новий бюджет, який передбачає виділення коштів на загороджувальний бар'єр вздовж кордону. Трамп відмовляється підписувати бюджет без цієї статті витрат. 
 
Слухати повну версію.