Максим Яковенко: радіо Промінь є найпершою музичною станцією в Україні

Максим Яковенко: радіо Промінь є найпершою музичною станцією в Україні

Виконавчий продюсер радіо Промінь Максим Яковенко про радіо у 90-х і сьогодні, про механізм відбору пісень для ефіру та власні музичні відкриття розповів в ефірі радіо "Культура" в програмі "Імператив". 

Ведучий:

Олександр Пірієв

Чи пам'ятаєте ви позивні радіо Промінь, які лунали ще з початку незалежності України?

— Так, звісно. Пам'ятаю, що це був 1992 рік. Ще згадується період, коли я прийшов на Промінь. Нас було багато людей, ми робили щоденне радіо-шоу "Гарячий компот". Це була майже перша в Україні так звана школа радіо-діджеїв. Ця програма дала нашій культурі багато відомих імен.

"Максим  —  це просто історія нашої музики. Ця людина стояла у витоків української музичної культури", — пригадує учасник гурту Green Grey Дмитро Муравицький (Murik) про перші враження від зустрічі з Максимом Яковенком.

Відомо, що ви є вихованцем педагогічного інституту. Чи працювали ви за цим фахом?

— Я працював по другій спеціальності. Вже з 7 класу я вів шкільні дискотеки. Коли вступив до університету, то працював там у диско-клубі. Нашу команду тоді часто запрошували на різні заходи. Це було ще до роботи на радіо. Також я працював у Палаці піонерів на Печерську, де вів дискотеки і щотижня робив шоу-програми для старшокласників. До нас приїздили люди з усього Києва.                                 

       

 Максим Яковенко з колегами, фото — facebook.com

 

В 90-ті, коли тільки відбувалося становлення радіо, Промінь був уособленням всього найпопулярнішого?

— Так. Я вважаю, що Промінь є найпершою музичною станцією. Тоді це радіо нагадувало якийсь мурашник, адже всі артисти, які записували пісні, хотіли, щоб люди їх чули з нашої радіостанції. Пам'ятаю історію, коли вперше почув запив гурту "Скрябін". Один відомий журналіст зі Львова, який в 90-х допомагав Кузьмі, приніс послухати його фонограму. Тоді я зрозумів, що пісня дуже крута. Також згадую, коли EL Кравчук прийшов на Промінь з хітом. 

"Це радіо і зараз є тією станцією, яка протягом багатьох років робить таку справу, без якої українська музика взагалі могла би не існувати", — сказав EL Кравчук під час включення телефоном. 

Як сталося, що після невеликої перерви ви повернулися на Радіо Промінь?

З останнього місця роботи я пішов у так звану творчу відпустку. Потім мені зателефонувала Олександра Кольцова і запропонувала піти в команду Суспільного. І я погодився. 

"Тоді Максим вже долучався до Суспільного, адже ми вже почали процес зміни, тоді й почали співпрацю поступово. Зараз Промінь повністю змінився. Завдяки Максиму і оновленій команді, радіо Промінь сьогодні сучасне, молодіжне та стильне, яким воно і має бути", — пригадує  генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін.

Чи змінилася зараз вікова аудиторія радіо Промінь?

Так, змінилася. Ми помолодшали і це видно по наших слухачах, які пишуть нам у Вайбер, інші соціальні мережі. Раніше було 87 відсотків людей 50+, а це не дуже добре для радіо. Зараз аудиторія стала значно молодшою.

Як ви обираєте нові музичні твори для ефірів?

Я слідкую за тим, що трапляється у музичному світі, слухаю інші радіостанції, дивлюся за тим, що відбувається на музичних сайтах. Також артисти самі телефонують і приносять пісні. 

"В 90-х це було найпопулярніше радіо, його слухали всі, в кожному куточку країни. Це радіо найперше крутило мої пісні. Це неможливо забути! Радісно бачити, як зараз розбудовується мережа, сподіваюся, що ця тенденція буде ставати тільки кращою", — розповідає співачка Юлія Лорд.

Хто для вас за минулий рік став відкриттям в музиці?

Було багато сучасної української музики, яка поєнує інді, фолк, рок, сучасні електронні стилі. Одним із цікавих артистів є Letay. Також хочеться згадати гурт Kozak System, мені дуже подобається те, що вони роблять, був на багатьох їхніх концертах. Для мене це український драйв!

"Робимо новий альбом, наразі зроблено вже 6 пісень, працюємо ще над двома. Робота кипить! Те, що робить Радіо Промінь, гріє серце, я дуже довіряю цим речам", — розповів фронтмен гурту Kozak System Іван Леньо.

Прослухати детальніше можете за посиланням

 Максим Яковенко, фото — facebook.com