У Києві проведуть Вечір Різдвяних Василів — День українського політв'язня

У Києві проведуть Вечір Різдвяних Василів — День українського політв'язня

У Києві 12 січня відбудеться Вечір Різдвяних Василів: історія від шістдесятників до Cенцова. Про це в програмі "Культура.Live"  розповіли директорка видавництва "Кліо" Віра Соловйова та історик дисидентського руху Василь Овсієнко.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Данііл Самсонов

На 12 січня в Україні випадає День політв'язня. Саме в цей день у 1972 році в Україні розпочався "генеральний погром" українського шістдесятництва. За кілька днів були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Іван Дзюба, В'ячеслав Чорновіл та інші. Щороку в січні відзначаємо свято Різдвяних Василів, згадуємо Василів: Стуса, Симоненка, Чумака, Еллана-Блакитного, які народилися в ці різдвяні дні.

Віра Соловйова розповіла, як так склалося, що свого часу Євген Сверстюк започаткував цей захід, який триває до нині.

"По Україні 12 січня 1972 року прокотилася хвиля арештів. Передумовою цього була перша ухвала про боротьбу із самвидавом. На знак протесту ще в ув'язненні Чорновіл оголосив цей день Днем українського політв'язня. В цей день політв'язні оголошували голодування, висловлювали акції протесту. Вийшовши на волю, Євген Сверстюк започаткував свято Різдвяних Василів, адже, я гадаю, за тих часів це не можна було назвати Днем політв'язня", — сказала Соловйова.

За словами директорки видавництва "Кліо", в цей день у Львові Асоціація незалежної творчої молоді започаткувала вручення премії Стуса.

"Премія присуджувалася творчим людям, але в основному за громадянську поставу. Премія присуджувалася людям "стусового духу" і протистояння. Надалі  цей вечір збирав лауреатів премії Стуса. Свято Василів - традиційне українське свято, яке вже багато років збирає небайдужих людей", — зауважила Соловйова.

Віра Соловйова сказала, що захід відбувається з 1989 року - вже 30 років. надалі продовжується. після смерті Сверстюка премію Стуса перейняв на себе український ПЕН-клуб. 

Історик дисидентського руху Василь Овсієнко говорив про те, що Василь Стус відбув 5 років ув'язнення і 3 роки заслання.

"В Євгена Сверстюка теж було 7 років ув'язнення і 5 років заслання. Так було майже у всіх. Коли ми з Василем Стусом були в таборах, то він колись казав, що ледве не кожна 4 українська мати тоді називала свого сина Василем. В цьому виявлявся потяг до власної державності", — додав Овсієнко.

Також за словами Овсієнка, Василь Стус народився на Різдво Христове.

"Його мати записала Василя 6-м січня. Він колись запитав віруючого, що то є чоловікові, який народився на таке велике свято? Той йому відповів, що то додаткова ласка Божа, щастя, але кому багато дається, з того багато й спитається", — говорив Овсієнко.

Віра Соловйова розповіла, що до цього вечора видавництво "Кліо" підготувало біографічну книгу Василя Овсієнка "Життя як покута" і перевидання книжки Георгія Касьянова "Незгодні: українська інтелігенція в русі опору 60-80-х років XX століття".

Відомо, що на заході, який відбудеться 12 січня, кожен бажаючий зможе написати листівку, яку передадуть нинішнім політв'язням.

"Це потрібно для того, щоб вони відчували, що ми є і ми небайдужі, що чекаємо на них і боремося за їхнє звільнення. Зараз дуже важлива наша підтримка, адже, наприклад, за часів ув'язнення Стуса і Сверстюка, політв'язні стояли сам-на-сам з цією проблемою", — повідомила Соловйова.

Читайте також — Правозахисниця: ув'язнивши простих українців, Росія сприяє їх долученню до політичного життя

Василь Овсієнко зауважив, що чудовим є те, що тепер доступ до інформації вільний, можна все знайти, а в його час з цим виникала велика кількість проблем. 

За словами Віри Соловйової, впродовж 1972 року було заарештовано 89 людей, серед них 55 із західної України.

Нагадаємо, що 12 січня о 17.00 в Колонній залі Київської міської ради відбудеться Вечір Різдвяних Василів. Вхід вільний.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото взяте з ФБ сторінки заходу