Вразливі місця системи теплопостачання та як їх усунути — розповідає експерт

Вразливі місця системи теплопостачання та як їх усунути — розповідає експерт

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповів про вразливі місця в системі теплопостачання, поломки в яких призводять до відключення тепла та значних переплат українцями за тепло.
 
Тепломережі в будинках
 
Система опалення в будинку постійно вимагає обслуговування. В будинку кожного року треба робити профілактику, певні роботи, перевіряти як працює система, чи ніде не тече, чи нема пробок, вузьких місць, чи не треба десь щось промити додатково, тому що стандартна промивка має відбуватися кожного року. Це обов'язкові процедури і на жаль зовсім не всі будинки їх роблять.   
 
Труби
 
Є ще труба до котельної. Це там, де мав би лежати сніг, але щось досі зеленіє. Це значить, що ви за цю зелену траву сплачуєте насправді великі гроші тому що все це тепло, яке пішло з труби на обігрів довкілля все одно сплачене мешканцями будинку. Щоб це виправити, треба йти до районної, міської влади і вимагати, щоб відремонтували. Ви маєте на це право, бо сплачуєте податки.
 
Бойлерні
 
Третя частина — це бойлерна. Навіть в Києві є котли, які вивезені за репатріацією з Німеччини під час Другої світової війни. Повага людям, які їх проектували і виробляли, але ефективність їх вкрай низька. 
 
Слухати повну версію.