Бєлєсков: шатдаун у США матиме негативні наслідки лише у випадку його затягування

Бєлєсков: шатдаун у США матиме негативні наслідки лише у випадку його затягування

Тимчасове замороження роботи деяких державних установ США не спричиняє негативного впливу на США. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

"Щодо критичності шатдауну для американської економіки, то це мало більш негативний ефект в кінці грудня тому що воно поєдналося з негативними тенденціями на фондових біржах. Зараз на американській економіці це не позначається негативно, ось вчора були новини про створення рекордної кількості робочих місць в грудні, плюс те, що доля Джерома Павелла (голова Федеральної резервної системи США —  ред.) більш визначена, відомо що він не піде у відставку, якщо Трамп попросить і це стабілізувало економіку"", — зазначив експерт.

За його словами, якщо шатдаун затягнеться, негативного впливу на американську економіку не уникнути.

"На перспективу це матиме негативні наслідки для економіки, оскільки в тому числі від часткового шатдауну не працює відомство, яке займається компенсацією податків, які їм частково повертаються після реформи Трампа. Оскільки вони не отримають свої кошти, це негативно позначиться на економіці. Навіть прогнозують, що до 1% росту ВВП можуть втратити, якщо це буде продовжуватися дуже довго", — вважає експерт.

Нагадаємо, Сенат США не зміг узгодити проект бюджету країни, через що  20 січня тимчасово призупинилася робота держустанов США. Головною причиною цього є розбіжності між демократами і республіканцями щодо планів президента США побудувати стіну на кордоні з Мексикою.

Слухати повну версію.