Експерт з етикету розповіла про правила поведінки за столом

Експерт з етикету розповіла про правила поведінки за столом

Експерт з етикету Наталя Адаменко в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" розповіла про правила поведінки за столом.  

Ведучі:

Марина Кулікова, Оксана Маловічко

 

Етикет за столом — це більше про візит до ресторану чи все ж таки і про щоденне споживання їжі за столом?

— Коли Ви сказали про те, що ми маємо правильно себе поводити не тільки в ресторані, Ви влучити просто в яблучко. Є одне з золотих правил етикету: навіть коли ти сам-на-сам з собою, ти маєш поводитись так, начебто за тобою хтось наглядає.

Наскільки українці обізнані у цьому питанні?

— Наші громадяни дуже цікавляться цим і єдине, що мене засмучує — це почуття невпевненості в собі. Ми чомусь вважаємо, що всі ті, хто живе у західній Європі або в Америці, такі виховані, все вміють, і ми маємо в них чомусь навчатися, то це неправильно. Ми обізнані і знаємось на манерах, але робимо це невпевнено.

Чи можна їсти за столом та розмовляти?

— Можна. За тим, що ми їмо, ми вирішуємо якісь справи. Ми маємо вміти їсти і розмовляти. До того ж, треба їсти маленькими шматочками.

На які теми не потрібно розмовляти за столом?

— Існує таке поняття як світська бесіда. Вона може відбуватися перед тим, як ми сідаємо за стіл. Неможливо розмовляти на тему політики і релігії. Потрібно їх уникати. Третя тема, яку необхідно уникати — це здоров’я. Гроші — це четверта тема, яка заборонена. У жінки не можна питати також про вік, чому вона досі незаміжня і чому у неї немає дітей. Не потрібно ставити незручні питання.

Якщо хтось за столом просить передати страву, як правильно це робити?

— Не через голову того, хто сидить поруч. До речі, чоловік, який сидіть по мою праву руку, має догоджати мені протягом всієї вечері. Я можу до нього звернутися. Якщо немає чоловіка, якщо тільки жінки, я можу попросити передати за умови, якщо немає офіціанта. Тому що це його справа. Офіціант — це наш помічник. Ми можемо попросити його розібрати  рибу чи інші морські продукти, якщо ми не вміємо чи не знаємо, як це зробити.  

Чи маємо ми обов’язково дати чайові офіціанту?

— Є такі ресторани, які вже в ціну вкладають чайові, але не завжди попереджають нас про це. У нас в країні, напевно, ніхто не знає, скільки відсотків від страви має дати людина. Закордоном знають, що це може бути 1% чи 5%, і це теж залежить від закладу.

Прослухати повну версію розмови.

Джерело фото: Pinterest