У 2018 році економіка України зростала за інерцією — експерт

У 2018 році економіка України зростала за інерцією — експерт

В 2018 році українська економіка зростала за інерцією і проривів у цій сфері не було. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант" висловив член Економічного дискусійного клубу Володимир Власюк.

"В 2018 році продовжувався інерційний невеликий ріст нашої економіки. Приріст валового внутрішнього продукту порядку 3%, але це дуже інерційний ріст. Економіка України потребує структурних змін. Що це таке? Це коли утворюються нові підприємства, нові галузі, де вища продуктивність праці, вищий дохід, вищі заробітні плати, а це залежить від інвестицій. Інвестиції в цьому році не показали того результату, якого ми очікували", — зазначив Володимир Власюк.

Нагадаємо, 18 грудня МВФ схвалив нову програму stand-by для України. За умовами програми, перший транш обсягом 1,4 млрд доларів повинен надійти до 25 грудня. Рішення про подальші транші буде прийматися в травні і в листопаді 2019 року в ході перегляду успіхів України у виконанні умов меморандуму.

Основними вимогами МВФ за новою програмою були затвердження державного бюджету на 2019 рік згідно з рекомендаціями МВФ, а також реформа в енергетичному секторі, включає вихід на ринкові ціни на газ.

В НБУ заявляли, що програма МВФ дозволить Україні впоратися з піковими навантаженнями на виплату зовнішніх боргів в 2019-2020 роках, коли буде необхідно погасити 17 млрд доларів.

За оцінками Національного банку, завдяки отриманню фінансування від міжнародних партнерів Україна зможе завершити поточний рік з обсягом міжнародних резервів близько 20 млрд доларів США.

Слухати повну версію.