Психолог: зараз треба боятися подумати щось погане, тому що думки збуваються

Психолог: зараз треба боятися подумати щось погане, тому що думки збуваються

Практичний психолог вищої категорії Володимир Хмелько в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів про аналіз минулого та планування майбутнього досягти поставленої мети.

Ведучий: Владислав Красніцький

Чому важливо підбивати підсумки року, що минає і як це правильно робити?

— Підбивати підсумки, так само, як і планувати — це дуже важливо, але як кажуть у народі: якщо хочеш насмішити бога, то розкажи про свої плани. Головне — це мати якусь мету, бачити її, вірити, що ти її можеш досягти і далі працювати для цього. Найголовніше віра і бажання її здійснити. Я думаю, що багато слухачів, якщо подивляться на своє життя, то побачать багато прикладів, коли це відбувалось. Коли людина дуже хоче, то воно збувається.

Одна справа хотіти і нічого для цього не робити, а інша — хотіти і робити кроки для досягнення мети.

— Безумовно. Тому потрібне таке “штрихове”планування:мета, які кроки потрібні для цієї мети, а як це буде відбуватися, це вже створюватиме умови той простір, в якому ви будете знаходитись. Ми живемо в дуже цікавий час. Якщо раніше людина боялась зробити щось погане, то зараз треба боятися подумати щось погане, тому що думки збуваються. Саме цей момент багато хто не враховує. Часто буває, що є мета, є віра, але приходить такий момент, що з’являються сумніви, що раптом не вийде, і воно не виходить.

Як контролювати такі думки? Як і емоції, це дуже складно зробити.

— До, будемо казати, сьогоднішнього дня як у вас і багатьох людей, так і в мене, все відбувалось спонтанно тобто інтуїтивно. Людина відчуває, вона хоче і робить. Але є таке поняття як усвідомлене життя. Це коли ти працюєш і створюєш такі умови, що відбувається саме те, що ти хочеш, щоб відбувалося. Але при цьому треба позбутися всіх своїх недоліків6 страхів, образ, провини, всього того, що може повернути назад.

Якщо говорити про алгоритм планування, як це має відбуватися і в якій формі?

— Найдієвіше, це запланувати собі, що ви хочете і візуалізувати, що воно вже відбулось.  Саме це вже відбувається в просторі. Це підтверджує і наука, квантова фізика. Вона говорить про те, що на що ви звертаєте увагу. Воно релізується.

Слухати повну версію.