Новорічні традиції Нідерландів: витратити всю зарплату на новорічні салюти і спалити ялинку просто неба

Новорічні традиції Нідерландів: витратити всю зарплату на новорічні салюти і спалити ялинку просто неба

У Нідерландах Різдво святкують два дні, а на Новий рік дарують цибулинки тюльпанів. Які ще різдвяно-новорічні традиції поширені у Нідерландах, в ефірі "РанокПРО" розповіла Олена Гаврилюк, мандрівниця, яка саме зараз, на Різдво вирушила до Нідерландів.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

 

Олена Гаврилюк, мандрівниця:

– Тут тепліше, аніж в Україні. Я так розумію, що завтра буде +10, снігу немає, всі їздять на велосипедах, як і цілий рік. Власне, у Голландії така погода, що влітку – це тепла осінь, восени – звичайна осінь, а взимку – холодна осінь.

Власне різдвяне святкування – це класична європейська історія. Як сказала моя подруга, "люди ходять по родичах і їдять". В Україні принаймні є усілякі традиції у вигляді вертепів, театрів усіляких, певна кількість страв… Тут просто готують національну кухню, але якихось особливих традицій немає. Головна ідея – що це родинне свято, всі збираються разом.

В ці дні нічого не працює. Туристам, що планують подорож, треба бути готовим, що за день до і день після Різдва усі заклади громадського харчування зачиняються, всі магазини зачиняються раніше.

Новий рік в Амстердамі. Фото: whatsupwithamsterdam.com

– А на Новий рік у них (голландців – ред.) є особливі традиції. Новий рік – це єдиний день у році, коли можна влаштовувати салюти. І люди тут відриваються.

За три дні до Нового року – це єдиний день, коли їх можна купити. І люди беруть відпустки і витрачають на це цілі зарплати, а то й більше. Це для них дуже велика подія, і вони годинами стоять у чергах, щоб накупити побільше усіляких салютів. І на Новий рік тут цілу добу безперервно б’ють салюти.

І коли ти гуляєш цими вузенькими вуличками уздовж в каналів, тут усе в диму, неможливо пройти. Люди стріляють один в одного салютами через канали. При цьому у них на диво низька статистика травматизму.

Феєрверки над Амстердамськими каналами. Фото: travelandleisure.com

– Ялинку вони купують на Різдво, і після Різдва її можуть викинути. Але є традиція, що після Різдва її виносять на вулицю, підпалюють, і навколо неї влаштовують барбекю і такі локальні вечірки на вулиці. Всі збираються, п’ють пиво, смажать м'ясо, слухають музику і танцюють під вибухи салютів.

Спалення різдвяних ялинок в Нідерландах. Фото: dutchreview.com

Нагадаємо, представник української діаспори в Новій Зеландії розповів про різдвяно-новорічні традиції Нової Зеландії.

Спалення різдвяних ялинок в Нідерландах. Фото: dutchreview.com