Геращенко: ми готові до будь-яких форматів обміну заручниками

Геращенко: ми готові до будь-яких форматів обміну заручниками

Українська сторона Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі готова до обміну заручниками 5 січня та погодиться на будь-які форми і формати обміну, аби тільки розморозити це питання.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко у Фейсбук.

"Українська сторона заявила, що готова обговорювати кожне прізвище в кожному списку, аби зблизити позиції і вийти на компромісний варіант. Ми готові до кроків в форматі 1—1, 2—2, будь-яких форм і форматів, аби тільки розморозити питання звільнення. Ми наполягаємо, що всі сторони, якщо є на то політична воля, можуть здійснити велике звільнення до Різдва, до 7 січня 2019 року. Ми готові зробити це 5 січня і запропонували формули", — написала вона.

За її словами, росіяни заблокували цю пропозицію, категорично відмовившись від скайп-конференції з питань звільнення заручників.

"Ім плювати на своїх російських громадян в українських тюрмах. На жаль, вони не віддають наших. І це потребує нових санкцій, на мою думку — персональних і загалом проти Росії", — додала Геращенко.

Нагадаємо, 19 грудня на переговорах гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську російська сторона вкотре відмовилася від усіх пропозицій української сторони щодо обміну полоненими.