Новий Рік по-новозеландськи: новозеландці подорожують країною і лягають спати в новорічну ніч

Новий Рік по-новозеландськи: новозеландці подорожують країною і лягають спати в новорічну ніч

Нова Зеландія – країна, що відзначає Новий Рік однією з перших, на 11 годин раніше, ніж українці. Окрім того, через те, що країна  розташована у Південній півкулі, новозеландці святкують Новий Рік у розпал літа. Як проходить різдвяно-новорічний час у Новій Зеландії, в ефірі "РанокПРО" розповів Євген Сиваченко, боксер, який заснував у Новій Зеландії Український культурний центр

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

 

Євген Сиваченко, боксер, засновник Українського культурного центру у Новій Зеландії:

– Цього року літо трохи прохолодне. Сьогодні у нас було 20-22 градуси тепла і дощі. А за декілька днів буде 25-27 градусів, Новий Рік буде дуже теплий, навіть жаркий.

Ми в Українському культурному центрі будемо святкувати Новий Рік 29 грудня, в суботу, і зараз триває підготовка до цього свята. Будуть музичні номера, будуть конкурси. Потім Санта Клаус буде вітати дітей. Буде ялинка і святкова дискотека. Це ми українською громадою Південного острова Нової Зеландії будемо святкувати такий Новий Рік.

Новозеландці дуже люблять подорожувати. Вони більшу частину своїх коштів витрачають на подорожі. І в різдвяно-новорічний час тут якраз самий "пік сезону". Вони подорожують по місцях Нової Зеландії. Це дуже гарна країна, і тут стільки чарівних місць, що більше нікуди не треба летіти. Вони зараз усі в роз’їздах, усі готелі зайняті.

Літо в Новій Зеландії. Фото: www.discovernewzealand.com

– Ми зазвичай святкуємо Новий рік з українською громадою, то ми чекаємо, як завжди, півночі і відкорковуємо шампанське. А місцеві – думаю, хтось і чекає, а хтось просто лягає спати.

Вони починають святкувати ще десь першого грудня. Просто йдеш по вулиці і чуєш, як вони один одного вітають з Merry Christmas. А потім відсвяткували Різдво 25 грудня ­– і все, і закінчилося. Це не так, як у нас, що почали святкувати – і святкуємо аж до Водохреща.

Різдво по-новозеландськи. Фото: PublicDomanPictures.net

– В Новій Зеландії дуже багато різних видів ялинок, і зараз на кожному кроці вони продаються. Навіть коли по місту їдеш, усюди таблички "Christmas trees" ("Різдвяні деревця" – ред.). Ялинку можна купити спокійно. Вона тут коштує приблизно 70 новозеландських доларів. Це десь 1000-1100 грн. По місцевих цінах – це нормально.

 Нагадаємо, професорка Абердинського університету розповіла, як святкують Новий рік у Шотландії.