Біологиня: не всі хвороби спровоковані "нервами"

Біологиня: не всі хвороби спровоковані "нервами"

Усміхайся життю і воно усміхатиметься тобі навзаєм. Ці слова народної мудрості відомі кожному. "Усі хвороби через нерви" , — така фраза чи то застерігає, чи то прирікає нас хворіти, бо ж хто не нервується? Заклик "не нервуйтеся" ще нікого не заспокоїв, тому в цьому випуску програми "ФізКультура" ви дізнаєтеся, що каже доказова медицина про зв'язок хвороб і емоційного стану. Розберемося, чи правда, що всі хвороби через "нерви"?

Ведуча:

Дарія Озерна

Не всі хвороби спровоковані так званими нервами. Душевний спокій і безхмарне життя не гарантують нам довгих років здоров'я, адже хвороби передусім зумовлені інфекціями, спадковістю і способом життя. Тому так важливо бути активними, збалансовано харчуватися і робити щеплення.

Так коли нерви і стрес можуть нашкодити? Хронічний стрес ослаблює здатність імунної системи реагувати на віруси та пухлинні клітини. Люди, які постійно відчувають ворожість до інших, мають статистично вищий ризик хвороб серця і значно гірші прогнози видуження.

Постійне притлумлення стресу шкодить здоров'ю. Життя у високому темпі та притлумлення стресу може призводити до спазмів кишківника, адже мозок прямо пов'язаний з ним через блукаючий нерв. Люди, що пережили травматичний досвід, мають більшу схильність до розвитку автоімунних реакцій і можуть при цьому уникати медичної допомоги. Тобто вони ще більше ризикують. До того ж, тривожність і знервованість можуть викликати порушення сну, а це в свою чергу суттєво підвищує ризик інших хвороб і гормональних порушень. 

У багатьох людей постійна знервованість проявляється в порушенні харчування і травлення. "Заїдати стрес", — знайома фраза? Перелік може бути довгий, та що ж робити? Наведемо кілька доступних і безпечних порад, ефективність яких доведена науковцями.

По-перше, щоб не ставалося, дбайте про себе. Пам'ятайте про сон і здорову їжу. Це дасть організму ресурси протидіяти інфекціям і збереже ясність думок.

По-друге, будьте фізично активними. Коли ми тренуємося, то зосереджуємося на тому, що відбувається тут і зараз, а не переймаємося через свій стрес. 

По-третє, шукайте підтримки. Соціальна ізоляція і самотність є такими ж факторами ризику, як і стрес. Люди, які хоча б раз на день обіймають близьких, легше переживають фізичні та емоційні потрясіння і мають нижчий рівень гормонів стресу.

Подолати стрес допоможуть щоденні ритуали, як то ранкова кава біля метро чи книжка перед сном, спів, танці чи спостереження за тваринами. А якщо ви нездужаєте, відчуваєте тривожні симптоми, вас переслідує неспокій - зверніться до лікаря. Причина такого самопочуття може бути не в стресі довкола, а всередині вашого тіла.

Прослухати детальніше можете за посиланням