Новорічні традиції Шотландії: побачити феєрверк над Единбурзьким замком та заспівати Auld Lang Syne

Новорічні традиції Шотландії: побачити феєрверк над Единбурзьким замком та заспівати Auld Lang Syne

Навіть узимку у Шотландії "плюсова" температура і зеленіє трава, а сніг можна побачити лише у горах. Утім, на яскравість різдвяно-новорічних традицій шотландців це аж ніяк не впливає. Як святкують Різдво і Новий рік у Шотландії, в ефірі "Ранок ПРО"розповіла професорка Абердинського університету Марія Каштелян.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

 

Професорка Абердинського університету Марія Каштелян:

– Різдво було учора, а сьогодні другий день Різдва, який називається Boxing Day (День подарунків – ред.). Різдво в Шотландії, та й у Британії взагалі ­– це родинне свято, коли всі збираються за святковим столом, їдять індичку, печену картоплю і брюссельську капусту з журавлиновим соусом, а також різдвяний пудинг. Це такий великий різдвяний обід, який не всі подужають, і багато людей обирають здоровіший спосіб життя і ідуть на різдвяну прогулянку у ліс чи ще куди-небудь.

Головне свято в Шотландії – це Новий рік. Він тут має особливу назву – "Хогменей" (Hogmanay). У Шотландії його святкують більше, ніж Різдво. Взагалі, Різдво тут зробили вихідним днем тільки у 1967 році. А до цього це був робочий день. А на Новий рік у шотландців завжди два вихідних дні: 1 і 2 січня.

У Шотландії Новий рік – це свято, яке всі зустрічають на вулиці; не за столом, а з друзями і надворі. Різдвяне привітання королеви звучить о третій годині в різдвяний день. А на Новий рік особливих вітань опівночі немає. Усі чекають, поки в Лондоні проб’є Біг Бен, а в Единбургу вистрілять з гармати. Після того всі дивляться феєрверки. Вони особливо красиві над Единбурзьким замком.

Новорічний феєрверк над Едінбурзьким замком. Фото: stoketravel.com

– Після феєрверку всі починають співати пісню Auld Lang Syne. Це дуже відома пісня, яка поширилася з Шотландії у багато країн світу, і не тільки англомовних. ЇЇ переклали кількома мовами, і я знаю, що переклали українською також.

Читайте також: На Водохреща "Піккардійська терція" заколядує польською, англійською, іспанською та естонською мовами

Це не колядка. Це просто традиційна новорічна пісня. ЇЇ всі співають, і співають дуже цікаво. Співають, взявшись за руки, але спочатку схрещують руки перед собою, а тоді беруть за руки тих, хто стоїть поруч. І таким чином утворюється такий собі ланцюг. Це відбувається усюди, де зустрічають Новий рік: і в телестудії, і на вулицях, і вдома. Після Нового року перше, що співають, – це оцю пісню.

 

Королева Єлизавета ІІ виконує Auld Lang SyneФото: ww.bbc.co.uk

– Головною різдвяною стравою є, звичайно, індичка. Але це величезна птаха, може бути 10-12 кг. Її готують, коли збирається велика родина. А на Новий рік столи не накривають, скоріше, готують різноманітні канапки, щоб з’їсти їх до шампанського. Моя улюблена, як за смаком, так і за назвою – "Чорти на конях" ("Devils on horseback"). Це чорнослив, начинений мигдалем, загорнутий у смужки бекону і запечений у духовці.

Канапки "Чорти на конях". Фото: realfood.tesco.com

Матеріал підготувала Анастасія Руссу