Біологиня розповіла, чи правда любов гріє і не дає захворіти

Біологиня розповіла, чи правда любов гріє і не дає захворіти

"Немає пальта, рукавичок немає,  та й навіщо пальто - від любові згораю" - так співала, але англійською, Елла Фіцджеральд у пісні "I’ve got my love to keep me warm". Чи правду кажуть, що любов гріє і не дає захворіти? Про це дізналися в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Коли ми закохані, в нас змінюється гормональний фон. Саме тоді, коли ми піднесені, закохані або просто чимось захоплені в нас змінений гормональний фон. Ранні стадії закоханості супроводжуються високим рівнем ендорфінів, речовин, що знеболюють, тому ми можемо дійсно не відчувати обморожених пальців.

Рання закоханість є стресом. Переживання чогось екстраординарного або рання закоханість - це стрес, а стрес - це кортизол і активація симпатичної нервової системи. Це означає викид глюкози в кров і посиленне серцебиття. Ми дійсно можемо бути краще готовими до морозів, ніж спокійна людина. Кортизол, до того ж, пригнічує запалення.

Що таке симпатична нервова система? Якщо ви вперше почули вислів "симпатична нервова система", то пояснемо, це не про те, що вона приємна. У спинному мозку розташовані вузли симпатичного та парасимпатичного відділів нервової системи. Вони контролюють роботу внутрішніх органів. Проте в разі тривалих та гармонійних стосунків кортизолу в нас як раз і немає, все стає спокійно. Це також добре, бо хронічний стрес нас виснажує. 

Щасливі стосунки в парі справді роблять нас здоровішими. Викид окситоцину, що супроводжує секс, поцілунки, навіть просто сон разом та обійми, добре впливає на нашу імунну систему. В слині та на слизових поверхнях стає більше імуноглобулінів класу А, вони перехоплюють віруси і бактерії, які ми вдихаємо. Окситоцин активує ланку вродженого імунітету, клітин "природних кілерів". Вони вбивають уражені вірусами клітини та не дають виникати рецидивам герпесу, наприклад.

Є й інші способи запобігання хвороб. Нагадаємо, що, крім таких романтичних способів запобіганню хвороби, є ще вакцинація від грипу, миття рук, носу, протирання телефонів серветками, здоровий сон, повноцінне харчування і провітрювання приміщень. 

Прослухати детальніше можете за посиланням