Голови Конґресів українців в Естонії та Італії розповіли про особливості святкування Різдва в Європі

Голови Конґресів українців в Естонії та Італії розповіли про особливості святкування Різдва в Європі

Про особливості святкування Різдва в Європі розповіли на прямому зв'язку зі студією  програми "Культура.Live" Голова Конґресу українців Естонії Віра Коник і Голова Конгресу українців Італії Мар'яна Тріль.

Ведуча:

Людмила Ляхевич

 

За словами Віри Коник, в Естонії цього року випало 5 вихідних. 

"Так як цього року на Різдво в нас досить багато вихідних, багато людей або поїхали відпочивати закордон або поїхали на свої хутори. Велика кількість естонців є хуторянами, адже в багатьох збереглися батьківські хутори. Саме тому великі свята, такі як Різдво, відзначають у батьківських помістях", — сказала Коник.

Також Голова Конґресу українців Естонії розповіла, як же українці святкують Різдво в Естонії.

"Українська громада Естонії  досі святкує так, як Україна, тобто за старим календарем, хоча осторонь бути від цього свята просто неможливо. Атмосфера просто  неймовірно святкова та гарна, тому українці теж долучаються до святкування. Українська греко-католицька церква в Естонії перейшла на новий календар вже 3 роки  тому, але повністю перейти на нього трохи складно, оскільки Україна поки святкує за старим календарем, а Різдво є певною ниточкою, яка з'єднує українців із своєю батьківщиною. Саме тому більшість відзначає Різдво 7 січня",  — говорила Коник.

Крім того, Віра Коник зауважила, що у церкві будуть святкові богослужіння, було організовано святкування до Дня Святого Миколая для дітей. 

"Дуже багато українців переїзжають закордон і до Естонії зокрема. Тому цього року прийшло багато нових діток, нових мігрантів. Ми таким чином залучаємо їх до нашого громадського життя",  —  додала Коник.

За словами Голови Конґресу українців Естонії, щороку на різдвяний ярмарок Естонії приїздять представники з України, які представляють свої вироби ручної роботи, вишивку, предмети українського народного промислу. 

"Різдвяний ярмарок в Талліні є казковии місцем, атмосфера дуже радісна, багато туристів. Якщо говорити про естонські традиції, то на Різдво тут зазвичай печуть печиво із корицею, роблять глінтвейн. Традиційно на різдвяному столі в Естонії є кров'яна ковбаса, свинячі запечені ніжки. Естонські господині не так багато часу приділяють приготуванню страв, як відвідуванню церков і концертів класичної та народної музики", — сказала Коник. 

Віра Коник також повідомила, що в Естонії мистецтвознавці та історики говорять про те, що традиція прикрашати ялинку на Різдво прийшла саме із Талліна, ще 1441 року. 

"Наша ялинка  дуже гарна, завжди натуральна і ніколи не буває штучною. До свята у нас будуть різдвяні вечорниці, концерт, де можна почути коляди і щедрівки. Ми намагаємося зберігати традицію колядування, традицію вертепу ми відродили 30 років тому, коли утворилася перша українська організація в Естонії", — говорила Коник.

Голова Конґресу українців Естонії додала, що вони бережуть українські традиції.

"Я вважаю, що Україна повинна тепер, коли об'єднана помісна церква,  переходити на новий календар і святкувати разом із усім хрещеним світом. Хочеться розповісти, що естонці належать до найбільш не віруючих країн, тому можливо, що Різдво навіть є більш світським і культурним святом", — зауважила Коник.

Голова Конгресу українців Італії Мар'яна Тріль розповіла як відзначають Різдво українці в Італії.

"На різдвяному італійському ярмарку вже починають розкладати всі подаруночки і сувеніри, адже сьогодні всі мають все встигнути до початку святкування. У вечері традиційною є велика різдвяна вечеря, адже це сімейне свято. На Різдво італійці отримують подарунки і міняються подарунками зі своїми рідними", — повідомила Тріль.

За словами Мар'яни Тріль, українці в Італії двічі святкують Різдво: італійське і українське. 

"Ми намагаємося зберігати українські традиції. Вчора провели щорічний благодійний ярмарок, де майстри і майстрині принесли вироби ручної роботи, солодощі, були українські традиційні страви. Кожний благодійний столик та його збірка була спрямована на допомогу війську, пораненим чи онкохворим дітям. Тобто кожен з гостей міг не лише вибрати для себе подарунки до смаку, а також  вибрати - кому саме хоче допомогти", — додала Тріль.

Голова Конгресу українців Італії  повідомила, що 25 грудня одна з трьох українських парафій святкує Різдво по італійському календарю й на святкуванні будуть українські пампушки, кутя та солодощі.

Нагадаємо, що 24-25 грудня святкується Різдво західного обряду. 

Прослухати детальніше можете за посиланням