Поляки закликають свого президента залишити Яна Пєкло на посаді посла в Україні

Поляки закликають свого президента залишити Яна Пєкло на посаді посла в Україні

Група польських експертів, підприємців, журналістів, активістів та діячів польських організацій в Україні звернулася до президента Польщі Анджея Дуди з проханням залишити на посаді посла Польщі в Україні Яна Пєкла. Про це повідомляє Польське радіо.

Підписанти звернення вважають, що Пєкло — це саме той дипломат, який у важкий для час України агресії з боку Росії та непростих дискусій навколо польсько-української історії може зміцнити довіру між двома країнами.

Ми вважаємо, що в діяльності, пов’язаній з підтримкою України в дипломатичній сфері, як і в справі двосторонніх відносин в історичному вимірі та в поточній політиці, важливе значення має будування довіри. Саме тому Польщу в Україні має представляти нинішній посол Ян Пєкло, — йдеться у зверненні.

Підписанти звернення нагадали, що посол почав працювати в Україні в 2016 році.

«Цей час є особливо важким, але також і важливим для України як для держави, так і для польсько-українських відносин. Наслідки нинішніх поточних процесів вплинуть на ситуацію в нашому регіоні в найближчі роки або навіть десятиліття. Зміна на посаді посла в Україні також викликає стурбованість серед поляків в Україні — як тих, хто тут проживає з покоління в покоління, так і польських підприємців, чия робота залишається складною через невідомі наслідки поточної геополітичної ситуації та майбутніх виборів, — зазначається у зверненні.

Звернення до голови польської держави підписали, зокрема, експерт у східних справах Боґуміла Бердиховська, професор Оля Гнатюк з Інституту слов’янознавства Польської академії наук, професор Гданського університету Ігор Галаґіда, журналіст, директор телеканалу «Бєлсат», Аґнєшка Ромашевська, голова Міжнародної асоціації польських підприємців в Україні Пьотр Цярковський, Марія Пшеломєць з телеканалу TVP, президент Федерації польських організацій в Україні Емілія Хмельова та інші.

Нагадаємо, 19 грудня стало відомо про відкликання посла Польщі в Україні Яна Пєкла з 31 січня 2019 року, хоча каденція посла добігає кінця 31 березня 2019 року. За даними Європейської правди, послу дорікають те, що він недостатньо жорстко реагував на історичну політику Києва.

Новим послом Польщі в Україні може стати Бартош Ціхоцький – заступник голови МЗС Польщі, який опікується питанням відносин із Україною. Будучи послідовним критиком агресивної політики Росії та адвокатом територіальної цілісності України, Ціхоцький одночасно є противником поступок Києву у історичній суперечці.

Фото: Ян Пєкло, джерело: фейсбук