Що зміниться для УПЦ МП після ухвалення закону щодо зміни назви — коментарі експертів

Що зміниться для УПЦ МП після ухвалення закону щодо зміни назви — коментарі експертів

Зміна назви Української православної церкви Московського патріархату з включенням до неї згадки про Російську православну церкву дозволить УПЦ МП зберегти більшість пільг. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті і релігійних організацій комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський.

"В Україні існує рівність релігійних організацій перед законом. Тобто, навіть після цього закону Московська патріархія на території України буде користуватися тими ж самими правами, крім можливості запроваджувати військове духовенство в збройних силах. Все інше, що стосується майна, якихось пільг і так далі, залишається так само як і було. Для української держави і українського суспільства принципово дотримуватися того режиму, який був запроваджений на початку нашої державності", — зазначив Віктор Єленський.

За словами релігієзнавця Юрія Чорноморця, після перейменування хоча священники УПЦ МП не зможуть бути капеланами в ЗСУ.

"Єдина пряма матеріальна загроза для них — це те, що капеланство в рядах української армії є забороненим для цієї організації. Хочу нагадати, що це стосується не такої вже великої кількості священників, оскільки з початком війни число капеланів Московського патріархату скоротилося. В основному вони працюють в госпіталях і на сьогоднішній день офіційно капеланами є лише 6 осіб з Московського патріархату і думаю, що більшість з них приєднаються до Православної церкви України", — зазначив експерт.

В той же час, на його думку, зміна назви вдарить по іміджу УПЦ МП.

"Для УПЦ МП мова швидше йде про важкий ребрендинг. Одна справа, коли ви заявляєте, що є самокерованою філією, яка повністю самостійна, а зовсім інша, коли ви маєте визнавати той факт, що ви все-таки є представництвом Московського патріархату. Вони вважають, що тоді їм буде важче відповідати суспільству на питання, чому вони не приєднуються до законної канонічної Української православної церкви", — переконаний експерт.

Юрій Чорноморець зазначив, що Українська православна церква є, хоч і самокерованою, але частиною Російської православної церкви, а в її статуті є 13 згадок про зв'язок з Росією, одна з яких є прямою.

Нагадаємо, 22 листопада президент України Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

Слухати повну версію.

На фото: Синод УПЦ МП, джерело: сайт УПЦ МП