Фінансування пацієнтів, які не підписали договір з лікарем, припиниться з 1 липня 2019 року — експерт

Фінансування пацієнтів, які не підписали договір з лікарем, припиниться з 1 липня 2019 року — експерт

З 1 липня наступного року фінансування пацієнтів на первинні ланці медичного обслуговування, які не підписали договір з лікарем, припиниться. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" повідомила менеджер групи “Реформа системи охорони здоров’я” коаліції “Реанімаційний пакет реформ” Світлана Бубенчикова.

"Є дві категорії: ті пацієнти, які вже підписали договір зі своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, і ті, які ще не встигли , або не хотіли цього зробити. Вони фінансуються за різними показниками. 370 грн, базовий коефіцієнт — це для тих людей, які підписали декларацію зі своїм лікарем. Люди, які умовно кажучи, входять до червоного списку, будуть фінансуватися за тарифом 120 грн на рік і це положення буде діяти до 1 липня 2019 року", — зазначила Світлана Буденчикова.

Разом з тим, за її словами, таким пацієнтам і надалі буде надаватися медична допомога.

"Після цієї дати фінансування червоних списків пацієнтів припиняється. Людина в будь-якому разі отримає медичну допомогу, але медичні заклади за таких людей гроші вже не отримають. 370 грн — це пакет оплати послуг на базовому первинному рівні. До гарантованого пакету медичних послуг на первинці входять найрозповсюдженіші аналізи і консультація терапевта, педіатра або сімейного лікаря. Сума 370 грн, як показує друге півріччя 2018 року, є достатньою для того, щоб надати людині медичну допомогу на первинному рівні", — підкреслила експерт.

Нагадаємо, 18 грудня уряд затвердив тарифи НСЗУ для медзакладів «первинки» на 2019 рік. Зокрема, базовий тариф Національної служби здоров’я України на оплату послуг первинної медичної допомоги на 2019 рік складатиме 370 грн/рік на людину, також будуть застосовуватися вікові коефіцієнти. Відповідну Постанову КМУ ухвалили на засіданні Уряду 18 грудня 2018 року.

Також у 2019 році сімейні лікарі, терапевти та педіатри зможуть набирати більше пацієнтів. Якщо кількість пацієнтів за деклараціями у лікаря первинної медичної допомоги перевищує рекомендований ліміт до 10%, обслуговування цих пацієнтів буде оплачено за тарифом 370 грн/рік на людину, без застосування вікових коефіцієнтів.

Слухати повну версію