В Україні знижено тариф на транзит газу вдвічі — Кривенко

В Україні знижено тариф на транзит газу вдвічі — Кривенко

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг знизила тарифи для точок входу і виходу газотранспортної системи вдвічі.

Про це повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко у Facebook.

"Встановили тимчасові тарифи для АТ "Укртрансгаз" на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на перший рік другого регуляторного періоду. Вони зменшились удвічі. Ми входимо у новий 2019 рік з європейськими конкурентоздатними тарифами", — написала Кривенко.

Вона підкреслила, що після встановлених тарифів кінцева ціна газу на оптовому ринку знизиться на 6 доларів.

"Зазначені тарифи є складовою кінцевої ціни природного газу для наших споживачів, - фактично на 6 доларів зменшиться ціна імпортованого блакитного палива на оптовому ринку. Українська газотранспортна система закріпить свою конкурентоздатність, як абсолютна та більш економічно вигідна альтернатива Північному потоку та іншим обхідним газогонам. Сподіваюсь таке рішення НКРЕКП сприятиме укладанню вигідного транзитного контракту після 2019 року", — додала голова НКРЕКП.

На її думку, зниження тарифів також приведе до збільшення завантаженості газопроводів та газосховищ, задіяних у постачанні палива на український ринок. Нові тарифи наберуть чинності 1 січня 2019 року.

Нагадаємо, що з 1 січня зростуть тарифи на опалення для населення. За словами Кривенко, середній відсоток зростання тарифів на тепло не перевищить відсоток зростання вартості газу — 23,5%, водночас для споживачів бюджетної сфери вдалось зменшити тарифи до 22%, а вартість електричної енергії для населення залишиться незмінною.