"Енергоатом": додаткову угоду на поставку ядерного палива з Росії підписали, це не було таємно

"Енергоатом": додаткову угоду на поставку ядерного палива з Росії підписали, це не було таємно

НАЕК "Енергоатом" назвав необгрунтованою інформацію деяких українських ЗМІ про нібито закрите обговорення угоди з постачальником російського ядерного палива "ТВЕЛ" та відсутність інформації щодо її укладання.

Про це повідомляє прес-центр НАЕК "Енергоатом".

"Закид про "втаємничення" інформації про додаткову угоду з ВАТ "ТВЕЛ" не відповідає дійсності, оскільки про її укладання було поінформовано не лише українську владу, але й усіх представників американського уряду та енергетичної галузі США, з якими відбувалися зустрічі
", — йдеться у повідомленні.

В "Енергоатомі" стверджують, що приводом для підписання додаткової угоди з "ТВЕЛ" стало розширення поставок на українські АЕС ядерного палива американського виробництва компанії Westinghouse, відповідно, умови документу передбачають скорочення обсягів поставок російського палива. В компанії також додали, що угода з російським постачальником передбачає скорочення обсягів та обмеження 2025 роком поставок російського палива.

Як повідомляло Дзеркало тижня, "цієї осені в атмосфері секретності було укладено угоду з російською компанією "ТВЕЛ", що продовжує контракт на поставку ядерного палива на більшість енергоблоків українських АЕС до 2025 року".

За даними Міненерго, в Україні працюють 4 атомні електростанції з реакторами типу ВВЕР: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Южно-Українська, на яких працює 15 ядерних енергетичних установок із загальною встановленою потужністю 13835 МВт. Атомна енергетика, як повідомлють в міністерстві, забезпечує істотну частину загального виробництва електроенергії в Україні (до 50%).

Україна визнає Росію агресором та окупантом через її дії у Криму та на Донбасі. Зокрема у січні 2018 року це закріплено у так званому законі про деокупацію Донбасу.