Денісова закликали Росію терміново надати лікування політв'язню Грибу

Денісова закликали Росію терміново надати лікування політв'язню Грибу

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням негайно вжити заходів для забезпечення українця Гриба належним медичним доглядом та невідкладним лікуванням.

Про це вона повідомила у Facebook.

"Стурбована суттєвим погіршенням стану здоров’я 20-річного політв’язня Павла Гриба, якого утримують у СІЗО міста Шахти Російської Федерації. Отримала лікарський висновок, який було зроблено на підставі результатів обстежень, проведених у консультативно-діагностичному центрі Ростова-на-Дону. У Павла діагностовано ряд прогресуючих захворювань. Подальше його перебування в умовах СІЗО без належного лікування загрожує виникненню внутрішніх кровотеч, що критично небезпечно для його життя", — написала вона.

Раніше повідомлялося, що стан здоров'я українського політв'язня Павла Гриба, зроблений на підставі аналізів, отриманих  в консультативно-діагностичному центрі Ростова-на-Дону невтішний — хвороба прогресує і стан українця критичний.

Нагадаємо, раніше Європейский суд з прав людини зобов'язав Росію надати медичні документи про стан здоров'я українського політв'язня Павла Гриба. З клопотання про це до ЄСПЛ звернулася сторона захисту Гриба за правилом 39 Конвенції про прийняття термінових заходів щодо забезпечення необхідної медичної допомоги ув'язненого.

Як повідомлялось, 12 грудня у Росії Північно-Кавказький окружний військовий суд переніс розгляд справи українського політв’язня Павла Гриба через різке погіршення його здоров'я на 21 грудня.

Утримуваний у Росії 20-річний громадянин України Павло Гриб 15 листопада відмовився свідчити в Північно-Кавказькому окружному військовому суді у Ростові-на-Дону, адже не вважає себе винним.

Торік 24 серпня в Білорусі зник українець Павло Гриб. 7 вересня 2017 року стало відомо, що його викрали співробітники ФСБ і утримують у Краснодарському СІЗО. В Росії Павлу Грибу висунуто обвинувачення у сприянні терористичній діяльності. Українець це заперечує.

23 липня 2018 року відбулося перше судове засідання по суті. Колегія суддів Північно-кавказького військового суду постановила повернути справу Павла Гриба прокурорам на доопрацювання через помилку під час досудового розслідування – українцю було приписано редакцію закону, яка вже не діяла.

26 жовтня справу Павла Гриба було передано прокуратурою Кубані для розгляду в Північно-Кавказький окружний військовий суд.

7 листопада суд продовжив на 6 місяців арешт громадянина України Павла Гриба, обвинуваченого в сприянні тероризму.