Рада подовжила мораторій на продаж сільгоспземель

Рада подовжила мораторій на продаж сільгоспземель

Верховна рада України 20 грудня підтримала законопроект "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель".

За документ проголосував 231 народний депутат, повідомляється на офіційному порталі Верховної Ради.

Читайте також — Українці не розуміють, що таке відкритий ринок землі

"Законом продовжено дію мораторію на купівлю-продаж та відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення та на внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств "до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року", —  йдеться у повідомленні.

Новини по темі — Зняття мораторію не розблокує продаж землі, потрібен новий закон — Пташник

Також законом доручається Кабінету міністрів України до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Як повідомлялося, 18 грудня комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував продовжити мораторій на продаж землі.

В 2002 році Верховна Рада України запровадила мораторій на продаж сільськогосподарських земель, ухваливши зміни до перехідних положень Земельного Кодексу. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999-го колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали на п’ять років як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію парламент щороку його подовжує.