В УПЦ МП вважають закон про перейменування їхної цервки антиконституційним

В УПЦ МП вважають закон про перейменування їхної цервки антиконституційним

Українська православна церква Московського патріархату вважає законопроект, який зобов'язує УПЦ МП вказати приналежність до російської православної церкви, неконституційним.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ МП.

"У зв'язку із цим заявляємо, що прийнятий законопроект №5309 порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України, що належать до Української Православної Церкви, а також не відповідає Конституції України, Загальній декларації прав людини та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", — йдеться у повідомленні.

У юридичному відділі церкви також додали, що "Україна є світською державою, що унеможливлює встановлення на законодавчому рівні якихось переваг або обмежень для тих чи інших релігійних об’єднань, а примушування Української Православної Церкви до зміни свого найменування є нічим іншим, як втручанням у її діяльність, що може призвести до непередбачуваних наслідків у суспільстві".

Як повідомляється, в УПЦ МП вважають цей закон антиконституційним та заявляють про наміри звернутися до президента України застосувати до цього закону право вето.

Нагадаємо, 20 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, вказавши приналежність до Російської православної церкви. Це рішення підтримали 240 депутатів з 226 необхідних.

Закон також визначає ознаки входження релігійної організації до таких релігійних організацій та зобов’язує відповідні релігійні організації протягом чотирьох місяців внести передбачені цим законом зміни до своєї офіційної назви та до свого статуту.

Читайте також — Багато священників УПЦ МП на місцях хочуть приєднатися до нової Української церкви — Павленко

Як повідомлялося, 15 грудня на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Єпіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви. Томос про автокефалію чекає новообраного предстоятеля у Стамбулі. Його передадуть 6 січня.

Водночас, синод Української Православної церкви Московського патріархату заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі.