Ніколенко: Росія хотіла зірвати ухвалення резолюції ООН щодо мілітаризації Криму

Ніколенко: Росія хотіла зірвати ухвалення резолюції ООН щодо мілітаризації Криму

Росія намагалася перешкодити ухваленню генеральною асамблеєю ООН резолюції, яка засуджує агресію Росії в Азовському та Чорному морях та закликає вивести свої війська з території окупованого Криму.

Про це у Facebook написав речник постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко.


"Потуги перешкодити схваленню резолюції були безпрецедентні. Іноземні посли жалілися, що російська дипломатія викручувала їм руки, ноги і голови, але щось не клеїлося", — написав він.

За його словами, Іран, Сирія, КНДР, Нікарагуа та Венесуела під впливом російських дипломатів, внесли поправки в текст, які "не мали сенсу ні за формою, ні за змістом" і врешті проголосовані не були.

"Примітно, що згодом від цієї токсичної команди відмежувалася навіть Північна Корея, яка була початковим співавтором цієї авантюри", — додав дипломат.

За його словами, значення резолюції для України важливе. Це — не просто "черговий оонівський документ, а елемент стратегії політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського конфлікту".

"Як і раніше схвалені кримські резолюції, він буде використовуватися в нинішніх заходах з притягнення Москви до відповідальності, на його основі будуватимуться й інші кроки. Головне розуміти, що самі по собі тексти резолюцій не пишуться, держави самі по собі голосувати на їхню підтримку не зголошуються, а на шляху до стабілізації ситуації лежать геополітичні розлади колишньої імперії", — підсумував Ніколенко.

Нагадаємо, 17 грудня генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. В Україні Крим вважається тимчасово окупованою з боку Росії територією.

Як повідомлялося, ситуація в Азовському морі постійно загострюється. Росія продовжує посилювати свою присутність на Азовському морі, розташувала природоохоронні підрозділи ФСБ, які продовжують незаконно перевіряти усі кораблі у цій акваторії.

25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше українських моряків звинуватили у порушенні кордонів Росії і арештували, а згодом відправили до московських СІЗО.