Біологиня розповіла про причину переїдання і легкого набору ваги на бенкеті

Біологиня розповіла про причину переїдання і легкого набору ваги на бенкеті

Зимові свята і просто бажання зібратися холодним темним вечером із близькими за столом тривають в нас від зимового сонцестояння до весняного. Потім ми різко хочемо схуднути, щоб влізти у весняний гардероб.  Причину переїдання і легкого набору ваги на бенкеті з'ясовували в ефірі радіо "Культура" в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Алкоголь і переїдання. Причина переїдання криється у впливі алкоголю на виділення інсуліну. З одного боку нам кажуть, що треба багато їсти аби не сп'яніти, але це помилкова порада. Алкоголь починає всмоктуватися ще в роті та стравоході. Чим напій міцніший, тим швидше це відбувається, а жирна їжа в шлунку тільки трохи відтермінує сп'яніння. Спожитий алкоголь рано чи пізно все одно потрапить в кров. Тож найперше, що ви маєте запам'ятати - переїдання не рятує від сп'яніння, просто додає і калорії, і алкоголю.

Відчуття голоду знову і знову. З іншого боку, підступність бенкетів криється в тому, що ми якось надто легко знову відчуваємо голод і ладні їсти щеЦе не лише тому, що вам смачно чи ви їсте за компанію, просто алкоголь викликає додатковий викид гормону інсуліну. Інсулін робить так, щоб вся спожита їжа, так би мовити, заховалася в підшкірний жир, печінку і м'язи, а ви знову відчули голод. Спорожненню шлунка сприяють кава та міцні напої, і ось ви знову їсте канапку і тримаєте келиха. 

Під час бенкету потрібно зробити складний вибір - їсти чи пити. Ви бачите? Бенкети - це пастка, тому замість того, щоб переїдати, а потім сумувати, оберіть щось одне: ви їсте чи ви п'єте. В обох випадках треба пити багато води. Нагадаю, що немає безпечної дози алкоголю і взагалі понад 130 мілілітрів вина за вечір пити не варто. Можете розбавляти вино водою і не пийте солодкі напої. Більше танцюйте, співайте, вставайте з-за столу і прогулюйтеся. 

Що приготувати і що їсти. Наш секрет полягає в тому, аби зготувати один салат, одну гарячу страву і один фруктовий пиріг. Ще можна додати квашену капусту з яблуком і солодкою кукурудзою. Пам'ятаєте про користь ферментованих продуктів? 

Все, цього достатньо, щоб поїсти і не спровокувати переїдання, коли у вас багато страв, які хочеться скуштувати. А ще, це збереже час і гроші. Дослухайтеся до свого внутрішнього голосу!

Прослухати детальніше можете за посиланням