Євген Чудний: малинівська громада забезпечить житло для сімейних лікарів

Євген Чудний: малинівська громада забезпечить житло для сімейних лікарів

Медична реформа стартувала для кожного із нас 2 квітня із підписання декларацій між лікарем та пацієнтом. Суть медичної реформи полягає у запровадженні чітких правил функціонування системи та чесних стосунків лікар-пацієнт, лікар-лікарняний заклад, лікарняний заклад-держава. Для того, щоб кожен українець мав однаковий доступ до якісних медичних послуг та ліків змінюється система управління та фінансування охорони здоров’я.

Що змінилося у сільській медицині після створення ОТГ, розповідають представники об'єднаних громад з Ужгородського району та Харківщини в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада".

Щось уже відбувається, що оновилося, що закупили?

Наталія Худан, головний лікар комунального некомерційного підприємства Баранинської сільської ради центру первинної медико-санітарної допомоги: наша громада налічує 8 тисяч населення. У нас три амбулаторії обслуговують цих жителів і шість лікарів. До цього часу амбулаторії були у занедбаному стані, але днями лікарі амбулаторії села Яру мають переїхати до нового приміщення, кращого.

Що означає краще?

Наталія Худан: приміщення, у якому була амбулаторія, розташовувалося наприкінці села, транспорт там нерегулярний, було дуже важко добиратися, приміщення було в аварійному стані. А тепер вони перейдуть до зручного приміщення – це приміщення колишньої сільської ради, воно з водопроводом, з комунікаціями, з Інтернетом. Тепер люди можуть і записатися на прийом до лікаря через Інтернет.

Скільки ви сіл обслуговуєте, яка між ними відстань?

Наталія Худан: ми обслуговуємо 9 сіл. Є у нас 6 ФАПів і 3 амбулаторії. Розміщено все компактно. Зона обслуговування – 7 км до амбулаторії.

Яка кількість амбулаторій і на яку кількість населення у Вашій громаді?

Олександр Єсін, голова Нововодолазької ОТГ, Харківська область: у нас у громаді 19 тисяч населення. Маємо 3 амбулаторії і 5 фельдшерсько-акушерських пунктів. Дві амбулаторії відповідають усім нормам. Інша амбулаторія – непридатне приміщення. Зараз ми розпочали будівельні роботи. Ми одні з перших в області уклали договір з національною службою здоров’я. З першого липня почалися прямі відносини нашого комунального некомерційного підприємства з Національною службою здоров’я. З 1 липня лікар, який уклав 1800 декларацій сьогодні має заробітну плату 18,5 - 19 тисяч гривень щомісяця. Лікар, який уклав півтори тисячі декларацій має до 15 тисяч гривень, хто уклав 1200 – має 12-13 тисяч.

У вас в ОТГ який стан амбулаторій?

Євген Чудний, заступник голови з питань регіонального розвитку та інвестицій Малинівської ОТГ, Харківська область: малинівська громада налічує понад 8 тисяч жителів. До неї входить селище Малинівка і село Стара Гнилиця. У Малинівці є амбулаторія, а в селі Стара Гнилиця – фельдшерсько-акушерський пункт. Зараз виділено 6,9 мільйона для будівництва нової амбулаторії. Туди ми переведемо лікарів, забезпечимо їх житлом. І у зв’язку з тим, що на наше населення не вистачає двох сімейних лікарів, підготуємо житло для них. А приміщення старої амбулаторії перетворимо на дитячий садочок.

Прослухати повну версію розмови.