У Києві Національний музей історії представить виставку, присвячену композитору Леонтовичу

У Києві Національний музей історії представить виставку, присвячену композитору Леонтовичу

Національний музей історії України 17 грудня представить виставку про Миколу Леонтовича "Маестро Різдва". Про це в програмі "Культура.Live" розповіла кандидатка історичних наук, кураторка виставки Оксана Тараненко.

Ведучі:

Василь Шандро, Олена Гусейнова

"У цьому році до 141-річчя з дня народження Миколи Леонтовича і 100-річчя світової слави "Щедрика" ми вирішили підготувати таку виставку, яка розпровідала б не тільки про сам "Щедрик" як композицію, а й акцентуватися на постаті Леонтовича. Взагалі виставка має 2 виставкових зали, один із яких присвячений Леонтовичу. Вперше в Києві зможемо побачити експонати, які безпосередньо пов'язані з Миколою Леонтовичем", — розповіла Тараненко.

Кандидатка історичних наук зауважила, що на виставці будуть представлені експонати із Покровського історичного музею та з Тульчинського краєзнавчого музею. 

"На виставці "Маестро Різдва" буде експонуватися валіза Леонтовича, з якою він ходив по східному Поділлю і збирав фольклор. Саме в тій валізі, ймовірніше, за все він приніс до нас "Щедрика", як легендарний твір", — сказала Тараненко.

Також Оксана Тараненко додала, що Леонтовича часто називали скромним генієм хорової музики. Кураторка виставки розповіла, що Київський період життя Леонтовича є одним з найплідніших в його творчій діяльності і що він завжди відстоював ідеї самостійної України. 

"В тому залі, який присвячений саме постаті Леонтовича, є прекрасні витинанки, що представлені львівською майстринею у вигляді 35 метрів полотна з авторською художньою обробкою найвідоміших композицій Леонтовича, таких як "Щедрик", "Козака несуть" та інші. Безпосередньо "Щедрику" присвячений інший зал", — повідомила Тараненко.

Кандидатка історичних наук поділилася, що насправді "Щедрика" ідентифікують як дохристиянську пісню, яка співалася на початку весни в ті часи — в нас щедрували з цією піснею, а в Америці це відома колядка. 

"Все геніальне є простим. Композиція, яка складається з 4 звуків і має дуже давню історію, припадає до душі, тому світова спільнота також прийняла її. Леонтовичу вдавалося створити неперевершену можливість для хорового виконання у своїх композиціях", — розповіла Тараненко.

Нагадаємо, що виставка "Маестро Різдва" присвячена визначному українському композиторові Миколі Леонтовичу, який подарував світові найпопулярнішу мелодію Різдва. Відкриття виставки відбудеться 17 грудня о 14:00, а триватиме виставка до 20 січня.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото взяте з ФБ сторінки заходу