Єленський: більшість духовенства і мирян Московського патріархату — патріоти України

Єленський: більшість духовенства і мирян Московського патріархату — патріоти України

Більшість духовенства та мирян Української православної церкви Московського патріархату є патріотами України і не хотіли б іти на провокації Кремля. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі “Під прицілом” висловив народний депутат, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті і релігійних організацій комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський.

“Я переконаний, що більшість духовенства і, тим більше, більшість мирян цієї церкви — це патріоти і чесні громадяни. Тим більш прикро, що священноначалля цієї церкви поставило цих людей в дуже складну ситуацію. З одного боку, це священноначалля обрало сторону в українсько-російській війні, не українську сторону. Вони постійно звинувачують Україну в тому, що вона не прагне миру, постійно знаходять слова критики на адресу української влади і ніколи н адресу російської. Більшість духовенства та вірних цієї церкви не хотіли б іти на провокації та опинитися в тій складній ситуації, в яку їх поставили Кремль і Московська патріархія, і з політичної, і з канонічної, і з моральної точки зору, — переконаний Віктор Єленський.

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся об’єднавчий собор, на якому було затверджено статут та обрано предстоятеля новоутвореної Православної церкви України. Главою нової церкви було обрано митрополита переяславського і білоцерківського Єпіфанія. 

Слухати повну версію.