Несемо глядачам меседж, що Україна класна — ведучий Суспільного Мірошниченко про власний тревел-блог

Несемо глядачам меседж, що Україна класна — ведучий Суспільного Мірошниченко про власний тревел-блог

Автори ютуб-проекту про подорожі Україною Тимур Мірошниченко і Андрій Городиський розповили, що через ютуб несуть глядачам меседж, що Україна класна. В ефірі Українського радіо в програмі "В мережі" вони пояснили, чому вирішили зайнятись тревел-блогом та які особливості їхнього проекту.

Ведуча:

Олена Бадюк

Чому ви вирішили зайнятись саме ютуб-проектом?

Тимур Мірошниченко: Ми обрали такий розвиток подій, тому що в мережі, мабуть, більше свободи. На телебаченні ти іноді не можеш щось сказати, щось показати, виключно через якісь моральні фактори. В мережі можна зробити трошечки більше.

Андрій Городиський: І взагалі ютуб— це такий вільний майданчик, і кожен, у кого є телефон може стати блогером або ким завгодно. І це така перевірка, наскільки класний продукт ти робиш.

І це перш за все має бути якісний продукт. Ми бачимо, яка зараз шалена конкуренція серед блогерів різних напрямків. Над деякими працює велика команда і деколи такий продукт може бути дорожчим, нім телевізійний.

Тимур Мірошниченко: Я не думаю, що дорожче. Ми, можливо, навіть через те, що доволі багато років працюємо на телебаченні, навпаки пішли шляхом мінімізації витрат на виробництво. Сучасні смартфони дозволяють знімати контент, не використовуючи камери, і для мережі ця якість є доволі прийнятною. Тому всі, хто є в кадрі, це власне вся знімальна команда.

Давайте ще згадаємо, Сергія Шинкарчука, який сьогодні, на жаль, не зміг до нас приєднатися. Тобто ви знімаєте на телефон?

Тимур Мірошниченко: Так, абсолютно спокійно.

Андрій Городиський: Спершу ми їздили з камерою та операторами, але потім ми прийшли до того, що все ж таки важлива історія, яку ми хочемо розказати. Звісно, це має бути прийнятно для візуально сприйняття, але камери телефону і наші скромні вміння знімати дозволяють нам показати ту історію, яку ми хочемо показати.

Монтуєте теж самостійно?

Андрій Городиський: Так. Монтую або я, або хлопці. Монтуємо майже все самі.

Як ви обираєте місця? За яким принципом? Я так розумію, що в цьому присутня якась філософія.

Тимур Мірошниченко: Ось в цьому вона якраз і проявляється.

Андрій Городиський: Ми шукаємо в літературі, в кіно описи якихось місць, і їдемо туди подивитися, як це виглядає насправді. Мені здається, що це дуже цікавий підхід, коли ти щось побачив у популярному виді мистецтва, і хочеш подивитися, як це виглядає насправді. І порівняти.

Тимур Мірошниченко: Так, порівняти, особливо, якщо описано місце 100, 200 чи 300 років назад, і порівняти з тим, як воно виглядає зараз.

Андрій Городиський: І ми хочемо нести глядачам через ютуб меседж, що Україна класна, що українські культура, історія та література — класні.

Тимур Мірошниченко: Крім цього філософського контексту, є бажання показати навіть не досить якісь непопулярні напрямки, а показати, що в принципі є куди поїхати, показати, що є певна інфраструктура або її немає, що є нормальна дорога, і туди можна нормально доїхати машиною. Є багато людей, які ніколи не їздили машиною по Україні і думають, що доріг немає. Але насправді майже в кожному напрямку є гарні траси.

Які місця вже відвідали?

Андрій Городиський: Першою пілотною штукою було, коли ми їхали по Збручу. Колись Збручем пролягав кордон, і ми цим так надихнулись цією історією і вирішили подивитись, як виглядали різні країни по різні береги Збруча, який зараз об’єднує Тернопільську та Хмельницьку області.

Тимур Мірошниченко: У першій серії ми шукали виток Збруча, дивом його знайшли і потроху почали спускатися донизу, де він вже впадає в Дністер. Там дуже живописні місцини. І реально дуже видно різницю імперій. Потім ми взяли технологічну перерву, переосмислити спосіб зйомок, і перейшли від телевізійних штучок до блогерських. І в новому сезоні ми відвідали Карпати, і це Карпати за "Захаром Беркутом".

Прослухати повну версію розмови.

На фото: Тимур Мірошниченко і Андрій Городиський