Заступник міністра Стріха: важливо створити умови для молоді в науці, щоб вона залишалася в Україні

Заступник міністра Стріха: важливо створити умови для молоді в науці, щоб вона залишалася в Україні

Президент Петро Порошенко ухвалив рішення про утворення в Україні  спеціального фонду з підтримки освітніх та наукових програм для молоді та підписав відповідний указ. Про це глава держави повідомив у Києві під час зустрічі зі студентами та аспірантами. Що це дає для вітчизняної освіти і науки в програмі "Модуль знань" розповів заступник Міністра освіти і науки України, доктор фізико-математичних наук професор Київського національного університету Максим Стріха.

Ведуча:

Ольга Вернигоренко

Заступник Міністра освіти й науки зауважив, що може говорити про це питання не лише з позиції чиновника, а й з позиції активного вченого. 

"Загалом з українською наукою все складно, бо впродовдж перших 23 років незалежності вона не була пріорітетом жодного з урядів. Тільки почалася війна, стало зрозуміло, що росіяни нас вбивають найновішими розробками своїх вчених, тоді коли ми мусимо захищатися застарілою радянською зброєю 80-х. Відтак, розробки українських вчених бодай в оборонних технологіях почали підтримуватися. З 2014 року уряд вимушений був змінити своє ставлення до науки", — розповів Стріха.

Вчений говорив, що якщо раніше вага науки в бюджеті падала, то з 2016 року вона підвищується. Крім того, Максим Стріха сказав, що якщо збережемо таку тенденцію, буде видно світло в кінці тунелю. За словами заступника Міністра освіти і науки, він вірить, що наступного року запрацює Національний фонд досліджень, який був закладений в законі і на який уряд передбачив 262 мільйони гривень.

"Цифри фінансування науки лишаються дуже низькими. Нам не вдалося поки розв'язати проблему відпливу кращих мізків закордон. За останні роки проблема посилилася, еміграція помолодшала. Раніше, виїздили кандидати наук, а зараз йдеться про магістрів та часом бакалаврів. Надзвичайно важливо створити спеціальні умови для молоді в науці, щоб вона залишалася", — говорив Стріха. 

Крім того, вчений розповів, що Рада молодих вчених від Міністерства освіти і науки знайшла дуже цікаву форму -  конкурс для молодіжних наукових робіт.

"Це був експеремент, конкурс судять молоді наковці, які створили корпус експертів. Кожну заявку оцінює 5 експертів. Це конкурс тем, які здійснюються в університетах, вони структуровані за пріоритетами Горизонту 2020. Цього року була подана 361 робота, а конкурсна комісія  ухвалила рекомендувати до фінансування 53 роботи. Однак, ми не змогли профінансувати всі роботи високого рівня, бо грошей в бюджеті мало", — додав Стріха.

Заступник Міністра повідомив, що саме за таких умов і з'являється президентська ініціатива підтримки молоді.

"Міністерству дали менше місяця, щоб підготувати положення по цьому указу. Ідея була така, щоб фонд швидко запрацював. Так, молодь може виграти і є шанс отримати фінансування на проекти. Якщо ми інтегруємося в Європу, то університети є рівноправними гравцями на науковому полі і треба забезпечити нормальні механізми підтримки досліджень в них", — зауважив Стріха.

Максим Стріха заявив, що завдяки зусиллям Президента України, в бюджет на 2019 рік на цей фонд було закладено  1 мільярд гривень.

"Якщо цю суму вдасться добре і ефективно витратити для того, щоб підтримати пріорітетні освітні і наукові проекти, то можливо це і дозволить дати аргумент тим, хто їде, що варто все-таки лишатися. Цей фонд міг би реально запрацювати наступного року і надати реальну підтримку проектам. Мусимо пам'ятати, що якщо не встигнемо пройти формальні процедури, ця сумма стане більш примарною, бо все може зав'язнути в бюрократичних процедурах", — повідомив Стріха.

Вчений говорив про те, що фонд не може почати свою діяльність, поки положення не буде затверджено, поки у відповідності до цього положення не будуть сформовані керівні органи, поки цими керівними органами він не буде зареєстрований та не відкриє рахунку. 

"Фонд до певної міри є міражем. Треба зробити дуже багато процедур щоб він діяв і запрацював. Якщо ми надмірно ускладнемо ці процедури, то наступного року він не запрацює і 31 грудня 2019 року за нашим законодавством ці гроші повернуться  в державу", — сказав Стріха.

За словами доктора фізико-математичних наук, ідея фонду полягає  в тому, щоб давати науковцям гроші аби вони поїхали закордон, отримали знання і повернулися. Також, вчений заявляє, що якщо старт фонду буде безуспішний, велий ризик, що до нього втратять інтерес. 

"Міністрерство зробило те, що було на нього покладено - розробило проект положень. Даний проект мусить бути внесеним в Адміністрацію Президента і далі мусять бути здійснені визначені законодавством процедури для затвердження цього проекту положень. Якщо певна частина громадськості супроводжуватиме це зливою критики, то шанси на затвердження цього будуть суттєво нижчі, а шанси на те, що кошти пропадуть будуть вищі", — розповів Стріха. 

Нагадаємо, що Президент Петро Порошенко ухвалив рішення про утворення в Україні спеціального Фонду з підтримки освітніх та наукових програм для молоді та підписав відповідний Указ. Крім того, в проекті бюджету передбачається виділення 1 мільярду гривень на цей фонд у 2019 році. 

Прослухати детальніше можете за посиланням