Томос майбутньому голові української помісної церкви вручать 6 січня — Зоря

Томос майбутньому голові української помісної церкви вручать 6 січня — Зоря

Томос про автокефалію майбутньому голові помісної православної церкви в Україні вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року.

Про це заявив речник речник Київської патріархії архієпископ Євстратій Зоря після закінчення архієрейського собору УПЦ КП у Києві, повідомляє ВВС.

"Томос вселенського патріарха має бути вручений предстоятелю 6 січня", — сказав Зоря і додав, що 6 січня в Константинополі "має відбутися божественна літургія, співслужіння Вселенського патріарха і предстоятеля помісної церкви, і після цього йому буде вручено Томос".

За його словами, Київський патріархат уже на соборі представить свого кандидата на верховенство в помісній церкві, а голосування на соборі буде таємним.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що об'єднавчий архієрейський собор, на якому буде створена українська помісна церква, відбудеться 15 грудня.

Читайте також — Зараз є спроба дискредитувати автокефалію, проте йдеться саме про незалежну українську церкву — Павленко

29 листопада синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання автокефалії українькій церкві.

Пізніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, скільки архієреїв візьмуть участь в об'єднавчому соборі. Водночас, як повідомлялося, синод Української Православної церкви Московського патріархату заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі.

На фото — Патріарх Варфоломій