Юрист: через досвід Грузії Київ не припинив договір про дружбу з Росією ще у 2014 році

Юрист: через досвід Грузії Київ не припинив договір про дружбу з Росією ще у 2014 році

Україна не денонсувала договір про дружбу, партнерство і співробітництво з Росією, в тому числі, з огляду на негативний досвід Грузії, яка опинилась в схожій ситуації у 2008 році. Про це розповів в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Вдень” Юрист-міжнародник Віталій Власюк.
 
“Я згадую події в Грузії в 2008 році, коли відбулося пряме військове зіткнення між грузинськими і російськими збройними силами, яке теж закінчилося позовами в суд. Що їм сказали суди? Вони сказали: хлопці, у вас там був конфлікт, війна, слава богу, не відбулася, то чи спробували ви залагодити ваш конфлікт мирним шляхом? Вони такі: ні. Це зіграло проти Грузії. Вочевидь, з огляду на цей досвід також Україна не стала поспішати, я принаймні сподіваюсь, що це прагматичне, логічне пояснення, чому ми не зробили цього одразу. З іншого боку, я не зовсім розумію, що ми робили цілих 4 роки”, — зазначив Віталій Власюк.
 
Експерт впевнений, що договір втратив свою сутність з початком російської агресії проти України.
 
“Особливо нічого не зміниться. Цей договір втратив свою сутність тоді, коли Російська Федерація вперше здійснила акт агресії. Це сталося в той момент, коли перший зелений чоловічок відкрито з'явився на території Криму і почав вдаватися або до якихось примусових акцій, або до погрози застосування сили, що також вочевидь мало місце. З цього моменту виник міжнародний збройний конфлікт між Україною і Російською Федерацією і з цього моменту, треба дуже чітко розуміти, що дружби бути не може, не могло і не буде, допоки ситуація не нормалізується. Під нормалізацією, вочевидь, треба розуміти, як мінімум, відновлення територіальної цілісності України”, — вважає він. 
 
Нагадаємо, 12 грудня набуває чинності закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії договору про дружбу між Росією та Україною. 
 
 
10 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон про припинення дії договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією. 
 
Зазначимо, договір про дружбу з Росією був укладений у 1997 році. В угоді закріплені принципи стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів та поваги до територіальної цілісності.

 

У 2014 році після анексії Росією Криму на частині Донбасу розпочався збройний конфлікт.  Українська влада визнала Росію агресором. Москва спочатку повністю заперечувала свою причетність до збройного конфлікту, згодом заявила, що на Донбасі можуть бути російські добровольці.

Наприкінці листопада цього року в Азовському морі російські силовики затримали три українські кораблі, звинувативши українських моряків в порушенні кордону. У зв'язку з цим з 26 листопада до 26 грудня на частині України запровадили воєнний стан.         

 
Слухати повну версію.