Біологиня розповіла про ефективність омега-3

Біологиня розповіла про ефективність омега-3

Важко вийти від лікаря без поради  "пропити місяці три омега-3". Що це таке і наскільки ці ліки ефективні? Дізнаймося, що рекомендують офіційні джерела в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Що таке омега-3? Це  жирні кислоти. Є два класи ненасичених жирних кислот: омега-3 та омега-6. Вони відрізняються розташуванням подвійного зв'язку в молекулі. Омега-3 є збірною назвою для жирних кислот. Деякі омега-3 є в лляному насінні, деякі лише в рибі та в морепродуктах. До притаманно рибних омега-3 відносять альфа-ліноленову, ейкозапентаєнову та докозагексаєнову кислоти. Деякі люди здатні утворювати жирні кислоти самі, така їхня генетична особливість. Таких людей багато в Індії та інших країнах, де історично панує вегетаріанство. Чи ефективні омега-3?

Старі публікації налічували до 27 випадків, коли омега-3 начебто були корисними. Однак коректно проведені дослідження не виправдали більшості сподівань. Головним відкриттям і розчаруванням 2018 року в галузі дослідження добавок стало те, що омега-3 не зменшують ризику хвороб серця і смертності від них. Водночас люди, що їдять рибу і морепродукти хоча б раз на тиждень, а краще чотири, мають значно менші ризики померти від хвороб серця.

Високі дози омега-3 зменшують рівень тригліцеридів в крові, це важливо пацієнтам із атеросклерозом. Немає достовірних доказів, що омега-3 зменшують дегенерацію сітківки ока, депресію та гіперактивність у дітей. Що робити?

Пропити омегу, як то кажуть, чи ні? Точно можна сказати, що курсу пігулок немає в жодних дієтичних рекомендаціях, а омега-3 відносять не до ліків, а до добавок. Натомість нам радять їсти рибу хоча б раз на тиждень і додавати в салати лляне насіння. Риба не обов'язково має бути червоною. Оселедець або скумбрія також багаті на омега-3, йод і фосфор, та коштують значно менше. 

Прослухати детальніше можете за посиланням