Британська Рада ініціювала програму розвитку лідерських компетенцій у студентів

Британська Рада ініціювала програму розвитку лідерських компетенцій у студентів

Британська Рада ініціювала Student Action: Програму розвитку лідерських компетенцій у студентів. Про цю програму в програмі "Культура.Live" говорили з керівницею відділу проектів у сфері освіти та суспільства Людмилою Таценко і учасницею проекту Оленою Атаманчук.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Денис Денисенко

"Британська Рада вже давно опікується темою лідерства. Ми підтримуємо реформу вищої освіти в Україні та розуміємо, що вона є надзвичайно важливою для демократичної трансформації країни. Дана програма не є разовою акцією, ми почали працювати зі студентами майже рік тому. Відкритим конкурсом відібрали найкращих, зробили низку візитів між студентами різних університетів для обміну досвідом, щоб всі могли подивитися на цікаві кейси", — розповіла Таценко.

За словами керівниці відділу проектів у сфері освіти, програма Student Action наразі ще не завершена, але основні етапи програми пройдені. Людмила Таценко зазначила, що учасниками програми стали 60 студентів, в ній брало участь 23 університети й це могли бути ініціативи як одного студента, так  і групи студентів. 

"Надійшло близько 200 заявок. Це все були ініціативи студентів, які вони хочуть імплементувати. Тоді ми попросили написати претендентів невеличке есе про те, яку ініціативу кожен хотів реалізувати в своєму університеті. Британська Рада і наші партнери дивилися наскільки серйозною та цікавою була ініціатива та на те, що саме студенти пропонують зробити. У період 9-10 листопада був проведений перший модуль, наприкінці листопада провели другий. Вже 1 грудня ми прослухали 30 проектів", — повідомила Таценко.

Керівниця проектів зауважила, що після другого модуля було запропоновано студентам ще більше попрацювати над проектами і їм дали час до кінця грудня. Людмила Таценко розповіла, що наприкінці січня буде профінансовано 3 найкращі проекти. 

"Наразі студенти опрацьовуюють фінансову частину, те, як подати проект, як все працює від ідеї до імплементації. Програма  була зорієнтована на інцііативних студентів, які хочуть щось змінити. Університети, які були учасниками програми, встановили зв'язки з британськими університетами і команда в повному складі мала змогу здійснити тижневий візит до Британії, щоб побачити, як там працює студентське самоврядування і проекти", — додала Таценко. 

Учасниця проекту Олена Атаманчук розповіла, що до проекту в неї була просто ідея, а наразі вона є у самоврядуванні університету, робить різні проекти та виконує задачі, які раніше не виконувала.

"Моєю ідеєю став проект робочих кімнат у гуртожитках, таких собі міні хабів, для того, щоб стденти могли співпрацювати та комунікувати. Раніше я боялася висловлювати свої ідеї, а після проекту  зовсім не боюся. На мою думку, сучасному студентству не вистачає певної структурності, багато хто не  розуміє, які в них задачі та як правильно розподіляти обов'язки. Після того, як ми здобули навички та знання, після повернення до власного університетського життя ми почали розповідати отриману інформацію іншим студентам,  створювати низові ініціативи", — говорила Атаманчук.

Керівниця освітніх проектів Людмила Таценко також додала, що Student Action став вдалим міксом британського досвіду і українських успішних кейсів.

Нагадаємо, що наприкінці січня три найкращих студентських проектів Student Action буде профінансовано.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото взяте на сайті Британської Ради в Україні