Дизайнер суперкарів McLaren Шкіндер розповів, як став дизайнером всесвітньовідомої автокомпанії

Дизайнер суперкарів McLaren Шкіндер розповів, як став дизайнером всесвітньовідомої автокомпанії

Дизайнер суперкарів McLaren Максим Шкіндерв ефірі Українського радіо в програмі "В мережі" розповів, як став старшим дизайнером всесвітньовідомої автокомпанії.

Ведуча:

Олена Бадюк

Тебе не відразу запросили до McLaren?

— Звісно. Є певна послідовність, як це відбувається. Моя художня освіта мене помітно виділяла на фоні моїх однокурсників за кордоном, на фоні колег. Я не можу говорити в контексті всієї системи української освіти, але художня база у нас дуже сильна. Академічна база, яка є основою будь-якої творчої професії, дала мені поштовх. З такою базою важко помилитися.

Після того, як ти отримав вищу освіту в Україні, працював якийсь час тут? Чи одразу ти був спрямований на роботу за кордоном?

— Коли я був студентом, я поєднував навчання з роботою. Одного разу я працював у рекламному агентстві, де розгледіли мій талант у контексті графічного дизайну.

Коли розпочався автодизайнерський рівень?

— Автомобільний дизайн, як я це називаю, це те, до чого приводять необережні мрії. Це було чимось з фантастики та наївності, оскільки на той час у нас в державі не настільки була розвинена автоіндустрія.

Мені дуже подобалося малювати автомобілі. Я не можу сказати, що я серйозно поставив собі завдання стати автодизайнером. Мені просто подобалось це робити. Коли я вже почав брати участь у маленьких конкурсах, в яких я більше програвав, аніж вигравав, мені хотілось відкрити журнал, в якому був би мій малюнок і показати його викладам, батькам. Таких журналів, як наслідок, було з десяток. З того часу і почалось більш серйозне ставлення до цієї професії.

Потім ти здобув ще одну освіту, яка є ближчою до автомобільної?

— Так. Я почав звужувати коло моїх інтересів до однієї конкретної спеціальності. І оскільки в Україні не було можливості підвищувати кваліфікацію, потрібно було виїжджати за кордон. З третьої спроби я отримав гранд на навчання в Італії. Проживання було дорогим, але це було хорошою інвестицією.

Коли тебе все ж запросили до McLaren?

—   Я попрацював на Skoda, і саме звідти мене запросили до McLaren. Це було для мене сюрпризом, оскільки я не відчував, що мій рівень є відповідним для цієї компанії. Я навіть боявся подумати про це.

Прослухати повну версію розмови.