Лікар-дерматовенеролог розповів про новоутворення шкіри

Лікар-дерматовенеролог розповів про новоутворення шкіри

Лікар-дерматовенеролог, онколог Богдан Литовченко в ефірі Українського радіо в програмі "Бути здоровим" розповів проновоутворення шкіри, їх види та що з ними робити.

Ведучі:

Олена Григорович, Тамара Гусейнова

Які бувають новоутворення шкіри?

— Їх дуже багато. Вони досить різні. Вони мають абсолютно різний естетичний вигляд і різний ризик з точки зору медичної проблеми.

Якщо ми говоримо про родимки. Родимки, або невуси, це новоутворення на шкірі, які з’являються з пігментних клітин. Пігментні клітини в нас виробляють пігмент, меланін, і зазвичай є темного кольору, більш темніші, ніж колір шкіри. Вони можуть бут коричневі, темно-коричневі або чорні.  У людей, у яких ж багато родимок, є ризик появи меланоми шкіри.

Червоні новоутворення майже завжди є судинними новоутвореннями. Це ангіоми, ангіокератоми, це різні судинні зірочки. У більшості випадків вони мають естетичну проблему. Після правильної діагностики їх доволі легко прибрати для вирішення естетичної проблеми. Є окрема ситуація, коли ми визначаємо ангіоми або гемангіоми в дитячому віці. У цьому випадку потрібен досить таки прискіпливий і професійний огляд спеціаліста, бо ці елементи можуть мати деякі медичні нюанси і проблеми.

Є дуже великий ряд новоутворень, які є абсолютно безпечними, але які доставляють досить великий дискомфорт. Це папіломи, які можуть бути в складках шкіри. Вони мають особливий вигляд, і у більшості випадків виріс папіломи людини є причиною появи цих новоутворень. Їх треба також видаляти, або вони не розмножувались і не з’являлись нові.  

Також є багато моментів, які виникають внаслідок вірусу. Це бородавки. Бородавки виникають на кистях, можуть виникати на стопах. Вірус проникає зовні. Під час перепадів температурі у людей, які мають проблеми з сухістю шкіри, у них можуть бути досить сухі кисті, і віруси можуть досить легко проникати у більш глибокий шар шкіри, де вже вони проникають у клітину епітелію, і починає рости бородавка на шкірі.  Найчастіше бородавки на підошвах виникають у дітей.

Найбільшої уваги все ж потребують невуси?

— Так.

Що робити з папіломами на повіках?

— На повіках досить тонка шкіра. Вірус може дуже легко потрапити. Звичайно, якщо є папіломи, їх потрібно видаляти. Потрібно звернутися до дерматолога, це досить безболісна та швидка процедура. З цим не потрібно зволікати, аби їх не з’явилось більше.

Що роботи і чи насторожує це, коли з’являється багато новоутворень?

Якщо раптом стає багато новоутворень на шкірі, потрібно чітко розрізняти, чи це вірусні, чи недоброякісні новоутворення, які з’являються у множинному вигляді. Це теж досить часта ситуація. Наприклад, якщо це молодший дитячий вік, поява новоутворень, наприклад, вірусних, це може бути контагіозний молюск. У цьому випадку потрібно звернутись до дерматолога.

Якщо ми говоримо про дорослий вік, і з’являється велика кількість шершавих утворень на шкірі, у літній людей це є естетичною проблемою, але є окремі симптоми та синдроми, які треба врахувати. Якщо це з’являється рідко, то треба відразу звернутися до спеціаліста, щоб визначити, який саме тип новоутворень з’явився на шкірі.

Якщо говорити про дітей, коли дійсно потрібно видаляти новоутворення, у якому віці?

— Потрібно чітко розрізняти два види видалення. Є видалення по медичним показам, коли є ризик, і ми не дивимося на вік дитини або дорослої людини, тобто, якщо потрібно видаляти, ми видаляємо. Правильне видалення не призведе до погіршення.

Є видалення по естетичним показам. У цьому випадку я раджу це робити дітям, старшим 12 років, коли дитині вже можна зробити це під місцевою анестезією.  

Прослухати повну версію розмови.