Біологиня розповіла, коли вітамін Д дієвий, а коли — ні

Біологиня розповіла, коли вітамін Д дієвий, а коли — ні

Вітамін Д  це речовина, яку ми утворюємо із холестерину в шкірі під дією ультрафіолетового світла або отримуємо з їжею: жирною рибою, яйцями. Вітамін Д бере участь у правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції, навіть ріст волосся, і з його браком пов’язують схильність до депресивних станів, слабкість м’язів у спортсменів, навіть синдром полікистозних яєчників. Більше про цей вітамін розповіли в ефірі радіо "Культура"  в програмі "ФізКультура".

 

Ведуча:

Дарія Озерна

Мета-аналіз — це найвищий, найбільш достовірний наразі спосіб перевірки даних про ефективність тих чи інших препаратів. Мета-аналіз збирає всі доступні та коректно проведені дослідження і робить на їхній основі висновок.

Дослідження американців, які вживали вітамін Д, свідчать на його користь у запобіганні передчасної смерті. Втім такі дослідження не є ідеально спланованими. Вивчення понад 50 тисяч людей старших за 50 років не показало ефективність прийому вітаміну Д та кальцію для запобігання переломів кісток. Збільшення дози вітаміну Д не допомагає йому стати кориснішим для запобігання переломів, повідомляє журнал The Lancet у жовтні 2018 року. Раніше повідомляли, що вітамін Д у людей старшого віку на 15 відсотків зменшує ламкість кісток і на 30 відсотків зменшує ризик перелому шийки стегна.

Мета-дослідження людей із депресією, що пили вітамін Д у пігулках, не показало ефективності цих добавок. Не показана також користь вітаміну Д у запобіганні раку. Вітамін Д не знижував загальні маркери запалення в організмі, зате показана його ефективність у запобіганні захворювань верхніх дихальних шляхів і загострення астми.

Є дані, що вітамін Д може бути корисним при синдромі полікистозних яєчників.

У запобіганні серцево-судинним хворобам та їхньому лікуванні, мета-аналізи не показують користь вітаміну Д, зате є певні свідчення, що він добре впливає на стан артерій.

Мода на аналізи на рівень вітаміну Д та його прийом походить зі Сполучених Штатів Америки. Там діє лобі, такий собі доктор Майкл Глік, ендокринолог з Бостона, який консультує низку бізнесів. Його дії з підвищення порогових значень вітаміну Д у крові призвели до того, що в усіх людей аналізи різко стали поганими. Люди тоді починали купувати добавки, робити аналізи й ходити в солярії. Також у США значно більший відсоток чорношкірого населення, яке у північних широтах якраз і потерпає від браку вітаміну Д.

Як ви бачите, із вітаміном Д не все так просто, він не є панацеєю. Пам’ятайте, що його високі дози можуть бути шкідливими. Порадьтеся із лікарем, перш ніж купувати пігулки. Їжте яйця, вершкове масло, регулярно гуляйте навіть взимку. А щоб не було переломів, запобігайте падінням, робіть вправи на баланс, а взимку носіть зручне взуття й уникайте ожеледиці.

Прослухати детальніше можете за посиланням