Закон про протимінну діяльність підвищить авторитет та міжнародний імідж України ─ експерт з безпеки

Закон про протимінну діяльність підвищить авторитет та міжнародний імідж України ─ експерт з безпеки

Закон про протимінну діяльність підвищить авторитет та міжнародний імідж України, переконаний президент міжнародної неурядової організації "Міжнародна Антитерористична Єдність", яка має статус учасника діяльності Ради Європи, експерт з безпеки ГО "Соціальна справедливість" Олександр Дічек. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вранці".

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Вчора Верховна Рада ухвалила закон про протимінну діяльність в Україні, а також розмінування території Донецької та Луганської областей, який перш за все стосується сфери національної безпеки. Цей закон значно підвищить авторитет та міжнародний імідж нашої країни", ─ зазначив Олександр Дічек.

Він додав, що, ухвалюючи цей закон, був взятий до уваги досвід таких  країн, як Боснія та Герцеговина, Хорватія, Азербайджан, Вірменія. Цей закон є втіленням роботи держави і суспільства.

"Цей закон дуже важливий для нас, оскільки це перші кроки до повернення в правове та економічне поле нашої країни тих територій, які є зараз або окупованими, або тих, які не можуть використовуватись, тому що є замінованими. Він визначає статус територій, де необхідно проводити протимінну діяльність. Такими територіями вважаються ті, на яких була війна, відбувались збройні конфлікти або антитерористичні операції або операції об'єднаних сил, а також тимчасово окуповані території", ─ прокоментував Дічек.

Олександр Дічек також наголосив, що "цей закон відповідає основним національним інтересам, а це: державний суверенітет, територіальна цілісність, розвиток суспільства, економіки, підвищення якості життя та євроатлантична інтеграція".

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про протимінну діяльність в Україні, визначивши правову основу, мету та принципи, основні складові видів протимінної діяльності в Україні. Цей документ підтримали 242 народних депутати. Закон набуде чинності із наступного дня після опублікування. У пояснювальній записці пояснюється, що через неврегульованість питань протимінної діяльності на законодавчому рівні в Україні здійснюється несистемне розмінування місцевості, переважно уздовж лінії розмежування та окремих об'єктів у звільнених районах.

Прослухати повну версію розмови.